När myndigheten kom med förslaget i september i år, har det mött skarp kritik från det gotländska näringslivet. Från företagarföreningen Tillväxt Gotland menar man att det skulle öppna för försämring i kommunikationerna och att idéerna går på tvärs med de gotländska ståndpunkterna om snabba, täta och överfarter med färja till konkurrenskraftiga priser.
Samtidigt som de gotländska intressena har en mer eller mindre gemensam hållning i frågan, återstår det för en rad stora instanser att säga sitt. Flera av de statliga myndigheterna väntas komma med sitt remissvar senast 10 januari nästa år.
Konkurrensverket offentliggjorde sitt svar strax före jul. Myndigheten ställer sig bakom Trafikverkets förslag, och trycker särskilt på vikten av en ökad konkurrens i en framtida upphandling.
Men myndigheten formulerar sig inte glasklart; man skriver att "förslaget framstår som det bästa alternativet, givet att nuvarande krav på turtäthet, färdhastighet och kapacitet bibehålls". Vad gäller vägen mot fossilfri färjetrafik görs bedömningen att klimatmålen bäst uppnås genom en kombination av minskad energianvändning (i synnerhet genom reducerad fart) och förnybara drivmedel. Man ser alltså risken för en målkonflikt mellan de tre variablerna kostnad, servicegrad, och fossilfrihet.
– I min värld finns ingen sådan motsägelse. Tekniken för fossilfria färjor finns där. Sen om det är vätgas eller andra förnybara energikällor, det tycker jag ska vara upp till den operatör som ska bedriva trafiken, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).
Men än mer reagerar hon på Konkurrensverkets utelämnande av godstrafiken i sitt yttrande.
– När det talas om lägre hastigheter så nämner man inte ens godset. Det både förvånar och oroar mig. Det ska inte behöva vara så att man hela tiden, för varje ny avtalsperiod, ifrågasätter dagens standard, med snabba färjor både för passagerare och gods, säger Eva Nypelius.
Snart går remisstiden ut, vad tror du kommer att ske härnäst?
– Regeringen måste ju ta ett beslut, och det ganska snart, för att hinna gå ut med en upphandling till 2030. Jag vågar inte tro någonting. Men vi kommer att behöva ha fler möten med bland annat näringsdepartementet, utöver de vi redan haft. Men vi får se, det är många som ännu ska komma med sina synpunkter på remissen.