Ännu ett dött vildsvin funnet på Gotland: "Ingen hantering alls"

Återigen har ett dött vildsvin påträffats längs Gotlands kust. Länsveterinär Ebba Schwan menar att det är helt normalt.

Under hösten har flera döda vildsvin hittats längs Gotlands kust

Under hösten har flera döda vildsvin hittats längs Gotlands kust

Foto: Jens Alvin

Gotland2024-12-14 13:00

Ännu ett dött vildsvin har påträffats längs Gotlands kust, den här gången hittades det i trakterna kring Burgsvik. Det gör det till det fjärde som troligtvis har spolats upp från havet på kort tid. 

undefined
Ett kadaver som hittades vid Bläse tidigare under hösten.

Länsveterinär Ebba Schwan förklarar dock att ingen behöver vara orolig. Hon menar att det är fullt förståeligt att det kan bli en viss oro när just vildsvin flyter i land med tanke på läget kring afrikansk svinpest i Europa just nu. Men i det här fallet är det ingenting att ta vidare.

– I och med att Gotland inte har några vildsvin så finns det ingen risk att eventuell smitta skulle kunna spridas vidare. Därför är hanteringen som den är – det vill säga ingen hantering alls, säger Ebba Schwan.

Att det flyter iland vildsvin på Gotland är inget nytt, däremot är det ovanligt att det är så här många som i år. Men i det stora hela ses det fortfarande som helt normalt. Det är ingen skillnad mot att det till exempel flyter i land döda sälar ibland, menar hon.

undefined
Länsveterinär Ebba Schwan

Personen som hittade kadavret i Burgsvik anmälde fyndet till SVA – Statens veterinärmedicinska anstalt. De har i sin tur inte skickat ärendet vidare till Länsstyrelsen på Gotland – vilket också är en tydlig indikation på att det inte finns anledning till oro.  

– SVA vill få in prover från vildsvin som hittas döda när det är praktiskt möjligt, det är en del i vår övervakning för sjukdomsförekomst i Sverige. När det gäller ilandflutna djur görs en särskild bedömning från fall till fall. I och med att de kan komma från andra länder så bidrar de inte självklart till kunskap om det svenska smittläget, men det görs också en bedömning om de kan ha utgjort en risk för smittspridning till djur i Sverige eller inte. Om det är prover som är angelägna att få in så gör vi vad vi kan för att få in dem, tex kan Jordbruksverket anlita en distriktsveterinär att ta prov, säger statsveterinär Erik Ågren vid SVA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!