Ännu inget svar på varför Väskindevatten är förorenat

Halterna av e-kolibakterier har avsevärt minskat i vattnet hos de 15 fastigheter i Väskinde som i slutet av augusti hade helt otjänligt vatten.
Men till matlagning och dricksvatten vågar ingen använda det.

Gotland2006-10-17 06:00
Hushållen hämtar ännu vid den kommunala vattenposten som sattes upp en bit därifrån i slutet av sommaren.
Kommunens miljö- och hälsoskyddskontor har tagit vattenprover kontinuerligt och kommer även att göra det varannan vecka framöver. I övrigt har ärendet lämnats över till tekniska förvaltningen med rapport om vad som gjorts.
- Vi kommer att gå ut med information till de berörda fastigheterna, säger miljöskyddsinspektör Mattias Edsbagge på miljö- och hälsoskyddskontoret. Vi gör det gemensamt med tekniska förvaltningen.
Hardy Hanqvist i ett av de drabbade hushållen förklarade på måndagen att halterna av kolibakterier minskat avsevärt. I slutet av augusti var det över 2 000 per 100 milliliter vatten. Vid senaste provtagningen var det endast 8.

Misstänker avloppsläcka
- När det var torrt och varmt var det värst, säger Hardy Hanqvist. Men nu vågar vi i alla fall använda vattnet att duscha och tvätta i.
GT berättade också att han blev sjuk av vattnet redan tidigt i våras.
- Nu är jag piggare, säger han. Jag får behålla maten.
Miljö- och hälsoskyddskontoret gick i slutet av augusti vidare och undersökte vattnet utanför de drabbade fastigheterna. Det visade sig att vattnet utanför dessa fastigheter var okej.
Då som nu misstänker man att det kan vara någon läcka från avloppsrör som gör att vattnet förorenas. Men alla avloppsledningar har filmats, dels fastighetsägarnas ledningar som går ut till den kommunala avloppsledningen och dels den kommunala ledningen.

Rören bör bytas
- Inget brott har upptäckts någonstans, säger Hardy Hanqvist. Men om det skulle läcka vid någon skarv kan man inte se. Men det finns alltså inga rör som är av.
Han anser att avloppsrören bör bytas och säger att det har talats om att lägga en slang inuti de rör som finns.
Ulrika Jägerup, som är driftingenjör på tekniska förvaltningen, säger att man inte vet vad föroreningarna beror på, men att man har dem under bevakning. Inga beslut har hittills tagits om åtgärder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om