Ännu längre köer till sjukvården

Väntetiderna inom vården har ökat inom de flesta specialiteter på Visby lasarett. Sex områden visar att väntetiderna kunnat kortas medan 16 rapporterar längre väntan och ökande köer.

Gotland2004-12-21 06:00
Under 2004 har sjukvården på ön fått 8 miljoner av staten för att öka tillgängligheten inom vården. Satsningar har gjorts för att utveckla vårdprocesserna och arbetet med vad som ska prioriteras.
Riktade insatser har också gjorts för att korta vårdköerna.

Inte förväntat resultat
Något påtagligt resultat har inte detta gett. Det är bara i några fall som satsningen kortat väntetiderna. Nybesök till gynekologi, urologi, psykiatri, samt korsbands- och tonsilloperationer gick det snabbare att nå idag jämfört med förra året.
Annars verkar pengarna inte gett förväntat resultat.

Lång kö till ortoped
Väntetiderna för nybesök till ortopeden, öron-näsa-hals, ögonsjukvård och kardiologi har ökat liksom till koloskopi, gallstensoperationer, ljumskbråckoperationer, artoskopi knä, knäledsplastik, sterilisering kvinnor, operation urinkontinens, utprovning av hörapparat, septumplastik, gråstarr, bröstreduktion, prostataförstoring.
Längst är köerna av människor som väntar på att få komma till ortopeden. 788 personer behöver hjälp där och väntetiderna har ökat från 52 till 80 veckor. Kön till kirurgen (263), ögon (200), öron-näsa hals (166) är ännu lång.
Hörselskadades väntetider har ökat med fyra veckor sedan 2003 och idag får folk vänta 62 veckor på en hörapparat. 266 personer står i kö.

Gråstarroperationer
Väntetiderna till gråstarroperationerna ökade med sju veckor till 93 veckor.
Där är det 149 patienter som väntar på att få hjälp till bättre syn. Ändå har personalen under året lyckats göra 500 gråstarroperationer, vilket är rekord för kliniken.

Hyrläkare kostar
Prognosen för 2004 års budget visar att hälso- och sjukvårdsnämnden går 14 miljoner back. Det är främst hyrläkare och regionvården som kostat mer än vad som budgeterats.
??Vi har ändå fått ner kostnaden för regionvården. Det har inte varit så många dyra fall som i fjol, förklarar hälso- och sjukvårdens ordförande Åke Svensson.

Psykriatiker ersätts ej
En av Gotlands två privatpraktiserande psykiatriker har flyttat från ön och kommer inte att ersättas av någon ny.
? Vi äskar pengar till den privata läkaren som finns kvar och ser till att säkra den mottagningen, säger sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson.
Privatpraktiserande psykiatriker är dyrare för kommunen, men behövs som ett komplement till kommunens psykvård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om