På torsdagen gick Folkhälsomyndigheten ut med en ny vägledning för nya tester för pågående coronavirusinfektion, så kallade snabbtester. På regionen undersöker man just nu hur snabbtesterna kan användas på Gotland.
– De är framförallt i de situationer där man är i behov av ett snabbt provsvar. De kan vara på akuten och andra känsliga miljöer, till exempel särskilda boenden, säger Linda Eklund, regionens samordnare för provtagningen.
Utöver själva snabbheten, resultatet kommer efter bara 10-30 minuter, är en stor fördel att det inte kräver analys på lab. Belastningen på de lab som analyserar coronatester är hårt belastad och väntetiderna är långa.
– Nackdelen är att de här proverna mindre känsliga än PCR-testerna. Det krävs en större virusmängd för ett positivt svar, säger Linda Eklund.
Klart är att testerna inte kommer att användas i egenprovtagningen, bara vårdpersonal får utföra provtagningen. Men det går ännu inte att säga när de kan börja användas på Gotland, eller vilken typ av tester som ska användas här.
– Smittskyddsenheten för dialog med Karolinska universitetslaboratoriet om vilket vi ska använda. Folkhälsomyndigheten rekommenderar inget specifikt fabrikat, säger Linda Eklund.
En vanlig variant är att provet tas med en bomullspinne i näsan. Därefter vispas bomullspinnen runt i ett provrör. Vätskan i provröret blandas sedan med en så kallad reagent och vid förekomst av coronavirus avger reagenten en färg.