Anrik målerifirma säljs till fastlandet
"Måleriarbetare Sture Larsson som sedan den 25 mars 1936 varit anställd hos mig lämnar idag på egen begäran sin befattning. Larsson är verkligt yrkesskicklig samt pålitlig i sitt arbete varför jag kan ge honom de bästa vitsord och vill härmed rekommendera honom till allehanda befattning."Det var så det började. Senare skulle måleriarbetaren komma att bli egen företagare och bygga upp vad som idag är öns största målerifirma.Snart går hans epok i graven. Familjeföretaget är sålt men lever vidare i ny regi.
Sture Larsson gjorde som många andra målare på 40-talet: brukade penseln sommartid och letade sig annat arbete under vinterhalvåret. Så rullade det på, tills han en dag fick ett alldeles eget och större uppdrag som fick honom att våga ta steget till eget företag.
Citatet ovan är från en av hans allra sista anställningar.
AB Sture Larsson måleri bildades 1947 och har sedan dess växt sakta men säkert. Under 60-talets byggvåg satte företaget färg på allt från LM Ericssons utbyggnation till rader av flerfamiljshus och med undantag för 90-talets branschnedgång har företaget haft ett stadigt antal årsanställda, i dag 25.
År -62, när Sture fallit och skadat sig så tog sonen John-Erik, som sommarjobbat som målare i företaget sedan barnsben, steget in även på kontoret. Fem år senare började dottern Gunilla jobba med företagets administration.
Först 20 år senare, 1982 tog Sture ut halvpension och sedan dess har John-Erik och Gunilla drivit familjeföretaget vidare.
<span class=MR>Lärlingar</span>
Under åren har ett stort antal målare lärts upp av Sture, John-Erik och andra. En av dem är förresten Kanal5:s inredningsmålare Jonnie Nilsson, som gjorde sitt gesällprov i företaget.
Och Sture har funnits med hela tiden, om än i periferin de senaste åren.
Vi har velat ha honom med. Han har ett fantastiskt yrkeskunnande som bara kan komma med åren. Och fortfarande får jag lämna årsredovisningen till honom! säger Gunilla och skrattar.
Ibland kan han fundera över om något beslut varit helt klokt men när det kommer till personalen sätter han sig aldrig på tvären.
Nej, vi fattar nog en del mindre kloka ekonomiska beslut för att annat är viktigare, säger Gunilla och ler.
Hon konstaterar att personalen prioriterats väldigt högt och att även om ekonomin blivit allt viktigare med åren, så får den inte gå ut över arbetsglädjen och välmåendet.
Åren som familjeföretagare har dock varit slitiga. Sedan John-Erik drabbades av en hjärtinfarkt för två år sedan känner han inte riktigt samma driv och Gunilla veckopendlar till Kalmar, där hon har sin familj.
Möjligheterna till fritid, resor och umgänge med vänner och barnbarn har följaktligen varit små.
Funderingarna på att låta någon annan ta över fanns alltså redan där, när ett gyllene tillfälle yppade sig.
<span class=MR>Måleri från Kalmar</span>
Hagbloms måleri i Kalmar visade sig vara intresserat. Företaget har tidigare köpt upp mindre målerifirmor och drivit dem vidare i lokal regi. Nu äger de 16 företag, 10 av dem i södra Sverige.
Sedan en vecka tillbaka äger de även ett måleriföretag på Gotland. Köpet är nämligen redan klart.
Läget var rätt, konstaterar Gunilla. De som jobbar här är inte för gamla för att ta över, vi har bra med jobb och läget är positivt. Det kändes viktigt att i det läget hitta någon som kunde driva det vidare i samma anda, måna om de anställda i oerhört hög utsträckning och ha ett långsiktigt tänkande.
John-Erik håller med.
I ett sådant här företag blir man inte arbetsgivare och arbetstagare, utan mer som kompisar. Vi umgås även på fritiden.
Traditionen kommer att föras vidare av både John-Erik och Gunilla, som jobbar kvar under hela respektive halva 2004. Efter hand ska arbetsledningen övertas av två gotlänningar som redan jobbar på Stures: Bengt Jacobsson och Helen Vanström. Och familjen Larsson representeras faktiskt även fortsättningsvis: John-Eriks son Anders är målare.
Hagbloms tar över samtliga anställda och övriga förändringar beräknas bli små.
Vad ska då John-Erik och Gunilla göra, nu när familjeföretaget "försvinner"?
Jag fyller 60 när jag slutar och har varit här sedan jag var 13. Det kanske är dags att göra något annat? funderar John-Erik och skrattar.
Just nu ser han dock mest av allt fram emot att få mer fritid bland annat för att odla sitt stora idrottsintresse.
Mer fritid står högt i kurs även hos Gunilla, som tänker ägna sig mycket åt vänner och barnbarn. Dessutom ska hon fortsätta som konsultarbetande färgsättare, något hon gjort inom ramarna för företaget i många år.
Framtiden för Stures skötebarn då?
Tja, både John-Erik och Gunilla konstaterar att måleriuppdragen knappast lär minska de kommande åren, med tanke på planerade byggen och renoveringar av skolor, ålderdomshem, kongresshall och bostäder.
Anställd. Anders Sandgren har jobbat på Stures i åtta år och tycker att stämningen är gemytlig. "Det är tråkigt att de ska sluta, men man får försöka se det positivt. Orolig för framtiden är jag inte."
Familjeföretagare. Syskonen John-Erik och Gunilla Larsson säger tack och hej men inte riktigt ännu! Måleriföretaget är förvisso sålt, men de kommer att jobba kvaräven nästa år och driva vidare den anda som grundlades av pappa Sture. Ny ägare är ett Kalmarbolag som sedan tidigare äger 16 lokalt drivna småföretag.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!