Anrika stiftelsen är upplöst - slut på en epok

Under mer än ett kvarts sekel höll stiftelsen Byggnadshyttan öns kyrkor i gott skick. Nu är stiftelsen upplöst och en epok i gotländsk kyrkohistoria över.

Byggnadshyttan i arbete, här i Roma kyrka 2010. Under ett kvarts sekel svarade stiftelsen för i stort sett alla kyrkoarbeten på Gotland.

Byggnadshyttan i arbete, här i Roma kyrka 2010. Under ett kvarts sekel svarade stiftelsen för i stort sett alla kyrkoarbeten på Gotland.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Gotland2020-08-08 16:00

Med avundsjuka såg andra stift hur ön löste arbetet med kyrkorna. För att sköta vården skapade Visby stift 1984 en samfällighet, som fick tillgångar via kyrkoskatt och kyrkoantikvarisk ersättning. Tillsammans med Riksantikvarieämbetet, Gotland Museum och Gotlands kommun bildade samfälligheten 1986 stiftelsen Byggnadshyttan, som kom att sköta nästan alla renoveringar. 

Det var ett smidigt sätt att ta in pengar och slussa dem vidare till renoveringar. Organisationen hade tajta band mellan beställare och utförare, vilket gav full kontroll. Under stiftelsens första 25 år utfördes över 130 uppdrag för 350 miljoner kronor. 

Det fanns bara ett problem. Upplägget var olagligt. Så länge kyrkan var statlig gällde att arbeten måste upphandlas, och den principen behöll Svenska kyrkan efter skilsmässan från staten 2000.

Efter kritik mot att inga upphandlingar gjordes bildade stiftelsen ett aktiebolag med två dotterbolag 2012. Det gick inte så bra. Bolagen gick med förlust. Det slutade i konkurs 2015, med skulder på 21 miljoner kronor.

Ett 40-tal anställda drabbades. Några av dem övertog verksamheten och driver nu Byggnadshyttan Kalk & Bygg AB.

Stiftelsen har levt vidare, men beslutade efter konkursen att inleda en avveckling. Styrelsen lämnade i maj 2020 in en ansökan till länsstyrelsen i Stockholm om att upplösa och avregistrera stiftelsen. Enheten för stiftelsetillsyn har nu beslutat i ärendet och stiftelsen kan läggas till handlingarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!