Det var när en kollega till den misstänkte, som är i 40-årsåldern, upptäckte att han upprepade gånger skrivit upp arbetstimmar trots att han var ledig, även började titta närmare på föreningens inköp kring reparationer och underhåll av fastigheten. Utredningen har visat att mannen gjort sig skyldig till trolöshet mot huvudman på två punkter: dels för inköp till sig själv på föreningens bekostnad, dels för att ha tagit emot en betalning för skrot till sitt eget konto i stället för att uppge föreningens konto.
Sammanlagt handlar det om köp för drygt 24 000 kronor och en utbetalning från ett skrotföretag på närmare 18 000 kronor. Mannen, som inte längre är anställd i föreningen, har under förhör nekat till alla anklagelser.
Polisen har gått igenom en stor mängd inköp, till ett sammanlagt värde på nästan 165 000 kronor som föreningen hävdar att mannen gjort för egen räkning. Vid en husrannsakan hittades ett flertal av varorna i mannens garage och uthus, som byggts om till lägenheter. Men åtalet omfattar alltså endast varor till ett värde av drygt 24 000 kronor.
Det handlar bland annat om en högtryckstvätt med tillbehör, pallbockar, bygglampor, spotlight-lampor och innerdörrar. Mannen har hävdat att de beställda varorna finns i bostadsrättsföreningen, men varken han eller föreningen har kunnat lokalisera dem.
Ett av de dyrare inköpen är högtryckstvätten, som är värd cirka 7 300 kronor. Under förhör medger mannen så småningom att den är föreningens, men att det ”är kutym” att anställda lånar föreningens verktyg. Vid tiden för förhöret har mannen dock avslutat sin anställning och det har gått mer än två år sedan högtryckstvätten hämtades ut.
”Jag har lånat hem högtryckstvätten och av slarv inte lämnat tillbaka den”, säger mannen i förhöret.
När det gäller de närmare 18 000 kronorna som betalades ut för inlämnat skrot visar, enligt polisens utredning, ett kontoutdrag från mannens privata konto en insättning på exakt samma belopp. I förhör har mannen förklarat att han tog ut pengarna och lämnade in dem kontant till föreningens ekonomiansvariga, vilket tillbakavisats av den personen.
Senare säger mannen att han trodde att han hade betalat tillbaka pengarna, när han sa så i förhöret, men att ha senare insett att det var fel. Han säger att han inte kan förklara hur han kunde glömma att han tagit emot ett så stort belopp på sitt konto.
Tingsrätten konstaterar att brottens samlade straffvärde motsvarar ett fängelsestraff på tre månader. Eftersom den dömde inte tidigare har dömts för brott och det har inte finns någon särskild anledning att befara att ska begå fler bort blir straffet istället villkorlig dom samt 60 dagsböter, sammanlagt 11 400 kronor.
Bostadsrättsföreningen hade även begärt 18 000 kronor i skadestånd för den skrotbetalning som föreningen gick miste om, men eftersom parterna skrev en överenskommelse vid mannens uppsägning som bland annat omfattar framtida skadeståndsanspråk så anser tingsrätten att det kravet ska avslås. Rätten var dock inte enig på den punkten och en av nämndemännen ansåg att överenskommelsen skulle tolkas på ett annat sätt och att skadeståndet därför var skäligt.