Anställd på LSS-boende stal från brukare – döms

Samtidigt som mannen jobbade på boendet stal han pengar från brukarna genom att använda deras bankkort. Han skapade också ett nytt bank-ID för att sedan föra över pengar till sig själv.

Den dömda mannen använde en brukares bankdosa för att skapa ett nytt bank--ID. Därefter förde han över pengar från brukaren till sitt eget konto.

Den dömda mannen använde en brukares bankdosa för att skapa ett nytt bank--ID. Därefter förde han över pengar från brukaren till sitt eget konto.

Foto: Rikard W Larsson

Gotland2023-11-05 17:55

Det var under sommaren 2021 som mannen, en 30-åring skriven i Sollentuna, jobbade på ett LSS-boende på Gotland. De boende hade inte själva tillgång till sina bankomatkort, bankdosor och pinkoder som förvarades i ett låst kassaskåp i personalutrymmet. Alla uttag fördes in i en kassabok.

Vid flera tillfällen tog mannen ut tusentals kronor från två brukares konton med deras bankomatkort. Han skapade också ett nytt bank-ID åt en av brukarna och använde det för att föra över pengar till sig själv och till spelsidor, totalt över 80 000 kronor. Mannen tog även ett lån på 5 000 kronor i dennes namn och också dessa pengar fördes över till spelsidor.

undefined
Den dömda mannen använde en brukares bankdosa för att skapa ett nytt bank--ID. Därefter förde han över pengar från brukaren till sitt eget konto.

Mannen förnekar brott och har i förhör bland annat sagt att den av brukarna som lurats på mest pengar hade erbjudit sig att låna honom pengar. Men det Bank-ID han skapade fanns i hans telefon och polisens forensiker har konstaterat att id:t användes på den adress mannen bodde. Övrig bevisning består av uppgifter från vittnen, åklagaren har också presenterat en rad skriftliga bevis som exempelvis kontoutdrag och fotografier från bankomater.

undefined
Mannen tog ut tusentals kronor i kontanter med brukarnas bankomatkort.

Gotlands tingsrätt finner att bevisningen mot mannen är stark och att det är osannolikt att en av brukarna skulle ha erbjudit sig att låna honom pengar. De dömer honom därför för två fall av bedrägeri och två fall av grovt bedrägeri. Brotten rubriceras som bedrägeri eftersom mannen ”olovligen påverkat resultatet av en automatisk informationsbehandling eller någon annan liknande process genom att bereda sig tillgång till målsägandens bankuppgifter” och för att han på samma sätt använde sig av målsägandens bankkort. 

Att två av bedrägerierna räknas som grova beror på att mannen som anställd missbrukat sin förtroendeställning i förhållande till brukarna och att det skett genom urkundsförfalskning och olovlig identitetsanvändning.

Straffvärdet motsvarar tio månaders fängelse, skriver tingsrätten i domen, men det betyder inte att straffet måste bli fängelse. Rätten dömer i stället mannen till skyddstillsyn, något som enligt rätten kan ”bidra till att han inte begår nya brott”. Mannen ska också delta i den vård och behandling som frivården bestämmer.

undefined
Gotlands tingsrätt dömer mannen till skyddstillsyn.

Rätten dömer även mannen till att betala skadestånd till de båda brukarna på 3 659 respektive 2 700 kronor. Han ska även betala skadestånd till Nordea på 87 359 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!