Anställda i tårar när listan kom ut

100 anställda inom barnomsorgen kallades till samtal under gårdagen. Alla fick besked om att de riskerar att bli uppsagda.För att få behålla jobbet krävs elva anställningsår i kommunen.

Åker ut. Hanna Fridlund har sju tjänsteår. Camilla Lundgren har åtta. Nu åker de ut ur barnomsorgen. För att behålla jobbet krävs en tjänstgöringstid på åtminstone elva år. "Man tänker på barnen och hur de ska klara sig", säger Camilla.Foto: ROLF JÖNSSON

Åker ut. Hanna Fridlund har sju tjänsteår. Camilla Lundgren har åtta. Nu åker de ut ur barnomsorgen. För att behålla jobbet krävs en tjänstgöringstid på åtminstone elva år. "Man tänker på barnen och hur de ska klara sig", säger Camilla.Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2009-04-07 04:00
Camilla Lundgren och Hanna Fridlund på förskolan Kabyssen i Visby deltog i demonstrationen mot varslen inom barnomsorgen för några veckor sedan. Den dagen trodde ingen av dem att uppsägningarna skulle kunna drabba dem själva. De började som springvikarier för tio år sedan och sedan dess har Hanna arbetat in sju tjänsteår och Camilla åtta.
Båda blev chockade när de kallades in till samtal med rektorn i går morse.
- Jag grät, berättar Camilla.
- Jag insåg att jag kanske inte skulle få stanna på Kabyssen, men jag trodde ändå att sju år var tillräckligt för att jag skulle få behålla min tjänst, säger Hanna.

Barnskötare
Camilla och Hanna är barnskötare, men assistenter, tekniker och vaktmästare är också berörda. Alla barnomsorgs-anställda inom Kommunals avtalsområde som har tio eller färre tjänsteår ligger i farozonen.
Varken personalchefen Bo Stenbom eller Kommunals ordförande Anne Lindlöf trodde att anställda med så långa tjänstgöringstider skulle riskera att förlora jobbet, när de började arbeta med turordningslistorna. Men under arbetets gång gick det upp för dem att personalen i barnomsorgen har jobbat väldigt länge.
- Jag har fått höra att många har blivit chockade, berättar Bo Stenbom.
Men 100 personer är ändå något färre än det varsel som lades om uppsägningar av 109 anställda.
Minskningen beror bland annat på pensionsavgångar och på att personal har valt att sluta.
- Vi har förhoppningar om att det ska minska med några till. Verksamheten blir inte bra om man gör så stora nedskärningar. De som inte har kallats till samtal i dag jublar inte, för de vet att det här kommer att påverka arbetsmiljön för alla som blir kvar, förklarar Anne Lindlöf.

Omställningsgrupp
När turordningslistan nu är klar har barn- och utbildningsförvaltningen laddat upp för att kunna ta emot medarbetare som behöver stöd. Man kommer att använda både företagshälsovården och den personal som annars jobbar med barn- och elevhälsa i kommunen. En omställningsgrupp har också bildats för att hitta vägar till nya jobb och studier för alla som blir uppsagda.
Camilla Lundgren och Hanna Fridlund gick in på Arbetsförmedlingens hemsida direkt, men blev ganska nedslagna av vad de såg där:
- Där fanns inte ett enda jobb som jag kunde söka. Där fanns bara jobb som kräver högskoleutbildning och sommarjobb, säger Camilla.
Den information som gavs i går var ett steg på vägen mot den slutgiltiga uppsägningen, som förmodligen kommer att ske omkring den 12 maj. Informationen gavs delvis i syfte att ge de anställda en möjlighet att kontrollera den anställningstid som finns registrerad hos kommunen. Om det är några fel kan man korrigera sina uppgifter fram till den 17 april
Är det tillräckligt att säga upp 100 inom barnomsorgen?
- Ja. Nu klarar vi årets budgetramar. Men hur det blir nästa år kan jag inte svära på, säger Bo Stenbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om