Anställningsstopp i Gotlands kommun
Kommunstyrelsens arbetsutskott tog i går med omedelbar verkan beslut om det så kallade stoppaketet, anställningsstopp inom kommunen under år 2002.Det här är första steget för att klara ett befarat minus på 100 miljoner kronor i år. Men det är inte ett idiotstopp, utan ett förnuftigt stopp, säger regiondirektör Bo Dahllöf.
Detta är det steg som kan ge mest för att spara de 100 miljonerna. Att ta bort verksamheter ger inte lika mycket.
Men det får inte leda till att fler anställda går in i väggen och blir långtidssjukskrivna. Vi hoppas att ny organisation skall ge bättre arbetsmiljö, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Klintbom (c).
De kommunala nämnderna skall i fortsättningen kvartalsvis följa upp "Stoppaket" och rapportera till kommunstyrelsens arbetsutskott, "krisgruppen".
Men något besked om hur mycket pengar man kan spara genom anställningsstopp och omorganisationer gavs inte vid den presskonferens som hölls i går.
Det fanns heller inget besked om kommunala verksamheter som kan tas bort.
Det skall nämnderna komma med förslag på. Men när är inte klart.
Vi skall fatta beslut om en tidplan vid arbetsutskottet i nästa vecka, säger Hans Klintbom.
<span class=MR>För många anställda</span>
Det viktigaste är att införa ett anställningsstopp för att snabbt minska kostnaderna men också att göra det inför den omställning som det innebär att ta bort verksamheter.
Kommunstyrelsen arbetsutskott är nu en krisgrupp. Men hur mycket pengar stoppaketet ger, det kan vi inte svara på, säger Bo Dahllöf.
Vi har för många anställda, lika med för många huvuden. Det behövs fler som är heltids- och fast anställda.
Vi tror att stoppet kan hjälpa till. Det finns en övertalighet inom vissa delar av kommunen medan det finns brist inom andra delar, exempelvis på sjuksköterskor och läkare, säger Bo Dahllöf.
Kommunens anställningsstopp går ut på att personalbehovet i huvudsak skall klaras genom internrekrytering och omfördelning/omflyttning av personal.
Syftet är att under det här året minska lönekostnaderna.
Stoppet är alltså tidsbegränsat till år 2002.
På lång sikt hoppas man också att kunna ta tillvara de medarbetare man har, deras önskemål om högre sysselsättningsgrad och moderna arbetstidsmodeller.
Syftet är också att underlätta omställningen för medarbetare som riskerar att bli övertaliga.
<span class=MR>Särskild kommission</span>
För att underlätta omställning inom kommunen skall en särskild omställningskommission etableras.
Facken inser behovet av paketet och är som vi medvetna om att det finns en baksida med detta. Men man är överens om att något måste göras, säger Bo Dahllöf.
Den så kallade farfarsprincipen upprepas gång på gång i det beslutade stoppaketet.
För administrativ personal gäller att nämndbeslut krävs vid nyanställningar och för övrig personal gäller att överordnad chef får ta beslut.
När det gäller vikarier så vill man minska på antalet och ha pooler och samtidigt minska på timanställda och i stället ha fler heltidsanställda.
Det är nu också övertidsstopp. Men en förvaltningschef kan besluta om undantag och när det gäller tjänstgöring under jour- och beredskap så är detta undantaget från övertidsstoppet.
Personaldirektören på ledningskontoret skall vara "farfar" för lönesättningen av personal som är direkt underställd förvaltningschefer.
Det blir återhållsamt med ledighet med lön, tjänsteresor och kostnader i samband med kurser och konferenser.
Stor restriktivitet skall gälla för nya lokaler om man inte klart kan se att de kan medföra ökad effektivitet.
Nivån på nyanställningslöner samordnas med personaldirektören på ledningskontoret.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!