Antal dagar med sjukskrivning har ökat

Nästan alla län i Sverige har lyckats minska antalet dagar med sjukskrivning. För Gotland är det tvärtom och ökningen är nära 8 procent på ett år.

Antalet sjukdagar har ökat på Gotland och de som har psykiatriska diagnoser blir fler.

Antalet sjukdagar har ökat på Gotland och de som har psykiatriska diagnoser blir fler.

Foto: Arkivfoto: Tobias Wallström

Gotland2020-02-29 10:00

– De personer som är sjukskrivna, är det på längre tid men inflödet av nya ärenden har inte ökat, förklarar Johanna Odelmark, områdeschef för Gotland, Täby och Sollentuna.  

Försäkringskassans statistik visar utvecklingen av det så kallade sjukpenningtalet och dagarna börjar räknas efter att personerna varit sjukskrivna i 14 dagar. De första två veckorna betalar arbetsgivaren sjuklönen. Sjukpenningtalet är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning och anger antalet dagar per person om alla sjuk- och rehabiliteringspenningdagar under ett år slås ut på alla försäkrade i området.  

För Gotlands del har talet stigit med 7,7 procent under de senaste tolv månaderna. Jämfört med hela riket är det bara ett län till som höjt sjukpenningtalet men där handlar det om 0,9 procent. I övriga län har siffran sjunkit.  

– Det är något vi behöver kika närmare på eftersom övriga landet vänder nedåt, men att vi ser att ökningen avstannat de senaste månaderna, säger Johanna Odelmark. 

Räknat i antal sjukskrivningsdagar är det en ökning med cirka 25 000 på ett år, att jämföra med det betydligt större länet Skåne som har samma ökning.  

– Vi ser att det är många av de sjuka som fortsätter vara det. Det innebär att det blir fler dagar totalt som vi betalar ut sjukpenning.  

Det är däremot inte fler personer som är sjuka.

– Det är inte fler invånare på Gotland som blir sjukskrivna, säger Johanna Odelmark.

När det gäller antalet dagar totalt ligger Gotland strax över riksgenomsnittet med ett sjukpenningtal på 9,5. Snittet är 9,4.  

Som det ser ut idag är kvinnors sjukpenningtal nästan dubbelt så stort som mäns i hela riket.  

–Det vi ser på Gotland är att fler kvinnor går tillbaka till en deltidssjukskrivning jämfört med män på Gotland och att män i högre grad tenderar att vara heltidssjukskrivna.  

Bland orsakerna till sjukskrivning som ökat mer på Gotland än i andra delar av landet finns det en som sticker ut.

–Det vi ser är att de psykiatriska diagnoserna ökat mer på Gotland. Här finns en större andel jämfört med i andra områden, säger hon och varnar för att dra för stora växlar av det.

Försäkringskassan på Gotland samarbetar med flera olika partners, bland annat arbetsgivare, vården och regionen för att långsiktigt skapa en stabil och lägre sjukfrånvaro.  Försäkringskassan har utökat med en handläggande enhet för att höja kvaliteten på kontoret.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!