Gotland har varit relativt förskonat från kvarkautbrott. Enligt SVA:s karta över positiva kvarkaprover i landet ska endast tre prover ha varit positiva på Gotland de senaste två åren. Men i Sverige i stort stiger antalet drabbade hästanläggningar. Förra året konstaterades smitta vid 66 hästanläggningar. Det kan jämföras med 48 året innan.
För att få bukt med smittan lanserar nu SVA tillsammans med en rad organisationer kampanjen ”Stoppa kvarkan” som kommer att pågå mellan den första och sjunde maj. Kampanjens syfte är att sprida kunskap och få människor att våga prata om kvarka.
På Suderbys Gård och Ridskola AB i Sjonhem hyser man idag cirka 60 hästar. Gerd Jansson som driver gården med sin man Leif och familj ser positivt på kampanjen.
– Det är jättebra att man kör en drive och informerar om kvarka, säger hon.
Upplever du att man vågar prata om att man har fått in smitta på sin gård här på ön?
– Förr kanske det var mer tabu, men idag upplever jag att man är duktig på att tala om det i sociala medier så att andra kan skydda sig. Det blir väl så på mindre ställen att alla känner varandra och vill inte att andra ska drabbas, säger Gerd Jansson.
Kvarka är en mycket smittsam hästsjukdom som innebär att smittade hästar ofta får en allvarlig och smärtsam luftvägssjukdom med variga bölder i huvudets lymfknutor. I värsta fall kan kvarka leda till att hästen dör. I andra fall utvecklar sig sjukdomen endast till enklare förkylning eller ger inga symtom alls. Ny forskning visar dock att även symtomfria smittbärare kan sprida kvarka.
Förutom lidande för hästarna så kan ett smittutbrott bli en stor ekonomisk smäll när till exempel ridskolor måste stängas och tävlingar och andra aktiviteter måste ställas in.
Suderbys Gård har aldrig drabbats kvarkautbrott, men för flera år sedan fick man in sjukdomen hästinfluensa.
– Den smittan fick vi när vi var på en klinik och en av våra hästar dog faktiskt. Vi vaccinerar alla våra hästar mot hästinfluensa varje år, men just den här hästen var en unghäst som inte fått sin grundvaccination klar. Vi fick stänga gården och temperaturen måste tas på alla hästar tre gånger om dagen, berättar Gerd.
Suderbys Gård är en certifierad kvalitetssäkrad hästverksamhet. Det innebär att man bland annat arbetar aktivt med smittskydd och att det finns en smittskyddsplan om olyckan skulle vara framme. Gården har till exempel tillgång till isolerings- och karantänsutrymmen för hästar och när man arrangerar tävlingar på gården så får besökare enbart uppehålla sig på anvisad plats och besökarna får inte beträda stallen.
– Är det någonsin ett problem så är det nog när det kommer människor som tycker att de kan gå in och klappa hästarna hur som helst. Jag skulle vilja uppmana alla som stannar till och vill klappa hästarna att inte gå in i ett främmande stall utan att först fråga hästägaren. Man vet aldrig om man kanske sprider en smitta vidare, säger Gerd.
Sedan 2022 är det möjligt att vaccinera mot kvarka och SVA rekommenderar vaccination för hästar som kan utsättas för smittrisker.
– När vi har talat med veterinärer om vaccination är det inget de rekommenderar för våra hästar eftersom vaccinationen bara skyddar i två månader. Ska du ut och resa och tävla kan det vara bra, men då ska man också vara medveten om det korta skyddet, påpekar Gerd.