Antalet fästingar exploderade – Jessica fick borrelia

Äckliga blodsugande små kryp. Den beskrivningen av fästingar delar Jessica Weström med de flesta. Så många som i år har hon aldrig sett och nyligen smittades hon av borrelia.

Jessica Weström fick borrelia efter ett fästingbett på benet. Nu går hon på penicillin och uppmanar andra att hålla koll, dels på fästingar efter att man varit utomhus, men också att söka läkare vid misstanke om borrelia.

Jessica Weström fick borrelia efter ett fästingbett på benet. Nu går hon på penicillin och uppmanar andra att hålla koll, dels på fästingar efter att man varit utomhus, men också att söka läkare vid misstanke om borrelia.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-06-17 07:05

Värme och fukt får fästingarna att explodera i antal, till och med i folks trädgårdar. Jessica Weström i Visby attackeras så fort hon går ut och hade oturen att få borrelia.

– Jag plockar fyra fem stycken på benen varje gång jag går ut och vattnar, säger hon och berättar hur fästingen på benet hade bitit sig fast och lämnade ett rött märke efter sig.

Sex dagar senare var området svullet och varmt.

– Jag ringde vårdcentralen och fick en tid. Läkaren sa direkt att det var borrelia utan att behöva ta något prov, säger Jessica Weström och berättar att hon går på penicillin i tio dagar.

Hon berättar att hon blev förvånad själv, eftersom hon trodde att borrelia alltid medförde en röd ring runt bettet. Hon uppmanar andra att söka vård direkt vid misstanke efter ett fästingbett som svullnat.

– Verkligen. Kolla hos vårdcentralen och låt en läkare titta på det.

I den gotländska naturen eller i trädgården hos Jessica Weström är det just nu inte svårt att hitta nykläckta kryp. En handfull mindre och någon större fästing landar direkt på ett vitt papper när grenar och blad skakas på. Jessica har lärt sig att kontrollera sina ben noga, varje gång hon har varit utomhus och ogillar alla storlekar på fästingar:

– Jag tycker inte att de behöver finnas alls – de är äckliga små kryp, säger hon.

Fakta

Borrelia överförs inte direkt efter fästingbettet utan det kan dröja upp till ett dygn.

Fästingen bör därför tas bort snabbt, med en pincett eller fästingborttagare.

Se till att hela fästingen följer med, men om delar av fästingens käkparti blir kvar kan du låta dem vara. Kroppen stöter själv bort dem.

Om en rodnad uppträder inom några veckor eller du får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk, sök läkare.

Ha täckande klädsel och gör en fästingkontroll av kroppen dagligen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!