Antalet konkurser ökade under 2019

Fler gotländska företag gick under i fjol, jämfört med året innan. Regionens tillväxtchef tipsar nu om hur konkurserna kan undvikas.

Krogbranschen är mer konkursdrabbad än andra.

Krogbranschen är mer konkursdrabbad än andra.

Foto: Ingvar Karmhed/TT

Gotland2020-01-02 19:58

Nationellt ser 2019 ut ungefär som 2018, men på Gotland har antalet konkurser ökat från 28 till 34.

Sett över en femårsperiod har siffran dock pendlat upp och ner, mellan dryga 20 till dryga 40 per år.

– Det förefaller vara ganska normala siffror. Tråkigt när det blir konkurser, men det startas också många företag här. Jämfört med hur många som finns på ön är det inte jättehöga siffror, säger Nils-Erik Selin, enhetschef inom Hållbar tillväxt på Region Gotland.

Det gotländska nyföretagandet har dock minskat något de senaste åren – men antalet arbetsställen fortsätter att stadigt öka.

Gällande konkurserna är vissa branscher tuffare än andra. Generellt är bolag inom restaurang och besöksnäring mer drabbade.

– Det är stenhård konkurrens och du måste oftast ha en del personal. Då kan det vara svårt att få upp lönsamheten, säger Nils-Erik Selin.

Hur länge bolagen har funnits påverkar också deras stabilitet.

– Konkurserna drabbar ofta unga företag, som ännu inte har hunnit bygga upp någon soliditet och likviditet.

För att gynna tillväxten stödjer Region Gotland företagandet på ön både direkt och indirekt, genom Almi och Science park Gotland.

Men Nils-Erik Selin har även några tips på vad företagarna själva bör tänka på:

– Hårt arbete och att inte dra på sig för många fasta kostnader, säger han.

En annan faktor som nämns är att satsa hållbart, både miljömässigt och socialt. Många gotländska företag jobbar också med den omställningen just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!