Fördubblat antal ungdomsrån även på Gotland

Antalet ungdomsrån har ökat kraftig de senaste åren. Nu pekas Gotland ut som en av kommunerna med en hög andel rån.

Antalet ungdomsrån har fördubblats i landet de senaste fem åren. Så även på Gotland, men ön har hittills inte haft några allvarliga fall där offer förnedras och misshandlas.

Antalet ungdomsrån har fördubblats i landet de senaste fem åren. Så även på Gotland, men ön har hittills inte haft några allvarliga fall där offer förnedras och misshandlas.

Foto: TT/Per Leino

Gotland2021-12-27 07:02

Brå (Brottsförebyggande rådet) fick för två år sedan i uppdrag att kartlägga ungdomsrånen i landet. I den rapport som nu publiceras konstateras att antalet anmälda rån mot personer under 18 år har mer än fördubblats i Sverige under perioden 2015–2019. De som misstänks är i huvudsak 15–20 år.

Ökningen av rån har skett i hela landet. Gotland är ett av de områden där antalet rån fördubblats efter 2016. Det rör sig om små tal, 7– 9 rån per år, men det får ändå Brå att markera Gotland som en av de kommuner som har minst 100 ungdomsrån per 100 000 invånare mellan 0– 17 år.

– Det är ett fåtal fall, men varje fall är allvarligt. En del målsägande kommer över det ganska snabbt, medan andra tar illa vid sig och lider länge. De kan till exempel undvika att gå ut kvällstid, säger åklagaren Mats Wihlborg.

Övervägande delen av gärningsmännen är pojkar.

– Och de flesta av dem är kända av oss redan innan. De har något annat i bagaget sedan tidigare, säger Mats Wihlborg.

Ayman Aboulaich vid Polisen i Visby beskriver ett vanligt tillvägagångssätt:

– Det kan börja med att någon ber att få låna för att prova till exempel en jacka. När sedan jackans ägare ber att få den tillbaka kan det övergå i någon form av våldsamhet. Då rubriceras det som rån.

Ayman Aboulaich ser de gotländska fallen som en "mildare" form av rån, inte likt de fall på andra håll där offret förnedrats och misshandlats.

– Här handlar det mer om att visa sin makt. En mobbare kan utvecklas till rånare, säger han.

I Brås rapport pekas pengar ut som ett motiv. Så är det även på Gotland, enligt Mats Wihlborg:

– Man vill komma över en jacka eller keps man själv inte har råd med. Men även status kan vara ett motiv. Jag har haft något fall med flera åtalade.

Åren 2009– 2016 anmäldes 2– 3 ungdomsrån per år på Gotland. Undantaget är 2011, då elva anmälningar gjordes efter en våg av rån och bilstölder på Bingeby i Visby. Polisen fick in 35 anmälningar om olika brott under ett dygn.

Efter 2016 har antalet anmälningar ökat. Mats Wihlborg påpekar att alla händelser där ungdomar attackerar andra ungdomar inte rubriceras som rån.

– Om en gärningsman till exempel rycker åt sig ett halsband eller en väska kan det rubriceras som grov stöld, om det inte förekommer något hot, säger han.

En vanlig påföljd är ungdomstjänst. Enligt Ayman Aboulaich är det inte vanligt med återfall.

– Vi har för få fall på Gotland för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!