Antalet värnpliktiga på Gotland kommer att öka under de närmaste fem åren. Från 2023 ska 80 utbildas, 2024 blir de 120 för att vara uppe i 160 till 2025.
– Det är i stort sett antalet sängplatser som avgör hur många vi kan ta in. Fortifikationsverket har fått uppdraget att bygga kaserner så att vi kan klara det, säger Hans Håkansson, stabschef vid P18.
Hur verksamheten på Tofta ska utvecklas kommer att bli klarare när Försvarsbeslutet 2020 kommer. Försvarsberedningens förslag tar upp en rad nya militära förmågor som önskas på Gotland, men kritiska röster talar redan om att anslagen inte räcker till för att leverera allt som politiken beställt.
Försvarsberedningens förslag tar upp Gotland på flera punkter. Där nämns luftvärnsförband, ett ingenjörskompani, ett underhållskompani och en förstärkt ledningsorganisation.
– Vi är väldigt nyfikna på vad försvarsbeslutet innebär för vår del, säger Hans Håkansson.
Regementet som ska utbilda de nya värnpliktiga står samtidigt inför stora utmaningar. P18 har landets äldsta officerskår och de närmaste fem åren går många i pension.
– På regementsstaben är det 25 procent som går. Jag kommer själv att gå i pension nästa år, säger Hans Håkansson.
När P18 återuppstod kunde många återanställas, men det kommer inte att vara en framkomlig väg framöver. Det innebär goda karriärmöjligheter för nyutexaminerade som väljer att flytta till Gotland.
– Vi kommer att behöva trycka upp yngre officerare i graderna. Vi har 15 nya som kommer till oss direkt från utbildning, säger Hans Håkansson.
Den militära återuppbyggnaden på Gotland tog sina första steg 2017 och väntas fortsätta. Men den nivå som nu är planerad är långt mindre än Försvarsmaktens närvaro under 1990-talet, då den var som störst. Då utbildades 200-300 värnpliktiga per år bara på KA3 i Fårösund medan verksamheten i Visby var betydligt större.
När värnplikten återvänder kan det noteras att det var på Gotland som systemet först prövades. Redan 1811 inrättades en försvarsorganisation kallad Gotlands nationalbeväring, Gotlands regemente P18 bildades 1963 och avvecklingen av den militära verksamheten på Visborgsområdet var slutförd 2006. I mars 2018 togs det första spadtaget för det nyuppståndna P18 på Tofta skjutfält, med den utveckling som väntas på Gotland lär byggandet fortsätta där – åtminstone fram till 2025.