Det är en speciell och mycket efterlängtad dag för Alf Larsson när han som vanligt parkerar sin bil utanför Attendo på Regementsgatan i Visby. För första gången sedan pandemin kom ska han få följa med in och hälsa på.
– Jag åker hit varenda dag och jag brukar köra henne en runda utomhus med rullstolen, säger han och berättar om olyckan som skedde i ett ögonblick.
Anne-Marie, 87 år, ramlade hemma i huset i Stenkumla och bröt lårbenet. Trots operation blev hon sittande i rullstol.
– Jag kunde inte sköta henne. Det kändes fruktansvärt, och kvällarna blev så långa, säger Alf Larsson, 86 år, och berättar att ensamma kvällar framför tv:n är värst.
De var bara 16 och 17 år gamla när de 1949 träffades på jobbet och blev ett par.
– Hon fick fira vår bröllopsdag här. Vi har varit gifta i 59 år, säger Alf och berättar att Anne-Marie flyttade in i våras strax innan karantänen stängde äldreboendet för besök.
I munskydd kommer verksamhetschefen Beate Thyrén och arbetsterapeut Anette Lundblad ut med Anne-Marie i rullstol för att hämta Alf i entrén. När han ska få följa med in får han också sätta på sig munskydd.
– Åh, så söt du blir! Vilken härlig dag, säger Anne-Marie Larsson, och skrattar med hela kroppen.
Trots att bara ögonen syns över munskyddet ser man att Beate Thyrén är märkbart rörd.
– Vad härligt att se! Vilken kärlek, säger hon och berättar att dagen känns stor och viktig även för personalen.
Under pandemin har de försökt göra livet så bra som möjligt för de boende.
– Vi har haft närstående som campat i husbilar här utanför på parkeringen, och hämtat sina närstående och suttit ute och ätit lunch, säger Beate Thyrén.
Hon upplever att personalen och de boende har kommit varandra närmare under pandemin och blivit mer familjära.
– Personalen har gjort ett jättejobb. Det har varit varmt med munskydden på i sommar, säger hon och understryker att det fortsatt gäller att behålla stor försiktighet, även om öns boenden nu tillåter besök igen.
För att minska risken för smittspridning är det viktigt att besökare till boenden och lasarettets vårdavdelningar följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Munskydd eller visir gäller, fortsatt bör man hålla avstånd och alla besök ska föranmälas.
Hos Gotlands sjukhem får Bertil Lindhé för första gången träffa dottern Anna och barnbarnet Stina, fyra månader, utan skyddsglas. Han vinkar och ler stort från sin rullstol, medan Anna i visir berättar hur Bertil i sommar lade sin stora hand mot Stinas lilla med en plexiglasskärm emellan.
– Då föll tårarna, säger Anna Lindhé.
Gotlands sjukhem räknar med många anhöriga som vill hälsa på under de närmaste dagarna. Föranmälan gäller, och besökarna får inte ha symptom, ha träffat någon med covid-19, eller själva varit sjuka.
– Vi kommer ner och hämtar i entrén, man får tvätta och sprita händerna och får ett munskydd eller visir, säger verksamhetschef Kerstin Ahlqvist.
Hon poängterar att pandemin absolut inte är över, men hon är ändå glad över att besöksförbudet har hävts.
– Det känns jättebra och det hade inte varit hållbart i längden. Det blir sån sorg att inte få träffa sina nära och kära, säger hon.
Kerstin Ahlqvist hyllar personalen för att corona inte har fått större fäste på öns äldreboenden under karantänen.
– Jag har medarbetare som inte har varit i en affär sedan 12 mars, av rädsla för att ta hit smitta, säger hon.