Äppelfest i Roma

Ett kalas i äpplets tecken hölls i Sockerparken i Roma på söndagen.Musteri, baktävling och sortbestämning stod på programmet.- Gotland har många egna äppelsorter som grott från frön, säger Gunilla Bremer.

SEGRARE. Marek Jönsson uppvaktar Kerstin Andersson med en roskvist sedan hon vunnit Äppelkakstävlingen.

SEGRARE. Marek Jönsson uppvaktar Kerstin Andersson med en roskvist sedan hon vunnit Äppelkakstävlingen.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-09-26 04:00

Hon är ordförande i Gotlands trädgårdssällskap som arrangerade äppelfesten.

Gotland har bra klimat för att odla äpplen. I Sockerparken står ett 100-tal fruktträd och omkring 50 olika sorter. Det finns mängder av äpplen runt om på de gotländska gårdarna, men många vet inte vilka sorter de har.

- Folk får ta med sig äpplen hit för att artbestämma dem, säger Gunilla Bremer, ordförande i Gotlands trädgårdssällskap.


Saknades namn
På ett stort bord visades exempel på äpplen som växt på Gotland.

Där låg Stenkyrke, Signe Tillisch, Gravensteiner, Aroma och Belle de Boskoop men på många av faten saknades namn på äpplena.

- Eftersom klimatet är så bra här, kan äppelkärnorna gro och bilda nya träd. Då kan det bli ett helt annat äppelträd än det som kärnan kom från, förklarar Gunilla Bremer.

Enligt sägnen är det så det gick till när Gotlands landskapsäpple Stenkyrke kom till.

Det första av den sorten ska ha grott i jorden vid Stenkyrka prästgård någon gång på 1700-talet, om det nu stämmer. Äpplet, Malus domestica, har en historia som letar sig långt, långt tillbaka i tiden, flera miljoner år sedan.


Godaste äppelkakan
Idag ympas de flesta äppelsorter och då vet man att det blir exakt den sort man tagit ympkvistar ifrån.

I sockerparken i Roma finns omkring 50 olika fruktsorter. Kerstin Andersson bor där och har tillgång till alla dessa äpplen.

Det var också hon som lyckats baka den godaste äppelkakan och hade lämnat det vinnande bidraget.

Sju olika kakor hade lämnats in, både de mer puddingliknande gotländska äppelkakorna och vanliga äppelkakor.

Ett bidrag var en ogräddad så kallad rawfood-variant.

- Den här har en otroligt god smak med lingon och kanel, sa kocken Anders Österdahl som var smakjury tillsammans med Tobias Stenbom.

Testa själva. Kerstin Andersson delar med sig av receptet.

Kerstins äppelkaka med lingon

Rör 150 gram rumstempererat smör och 2 dl farin. Tillsätt sedan 3 ägg, 2 dl vetemjöl, 2 tsk kanel, 1 tsk bakpulver och 0,75 dl lingon.

Klyfta 2-3 äpplen och lägg ovanpå smeten tillsammans med ytterligare 0,75 dl lingon och 0.5 dl pärlsocker.

Grädda i cirka 175 grader i 30-40 min. Testa om kakan är färdig med en sticka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om