Hon hittar ut för att inte komma vilse

Ellis Pöyhönens lokalsinne är försumbart, på sina motionsrundor hamnar hon oftast vilse. ”Appen hjälper mig att ha en aning om var jag är” säger hon, en av många hundra som nappat på friskvårdskonceptet hittaut.

Ellis Pöhyönen tar gärna en löprunda emellanåt, denna gång i Nordergravar där en av den 188 checkpointsen på Gotland är placerad.

Ellis Pöhyönen tar gärna en löprunda emellanåt, denna gång i Nordergravar där en av den 188 checkpointsen på Gotland är placerad.

Foto: Magnus Ihreskog

Gotland2023-06-01 12:45

Precis så är det, Ellis Pöyhönen tar gärna en löprunda emellanåt, däremot hamnar hon inte alltid där hon tänkt sig.

Allt som oftast villar hon bort sig, stundtals när hon berättar för övriga familjen tror de hon hittar på. Så snett kan ingen hamna!

Men skam den som ger sig, och nu har hon ju alltså en app till hjälp när hon motionerar i skog och mark.

– Med hjälp av den har jag hela tiden koll på var jag är, men jag lovar, det går att komma vilse ändå, säger hon.

undefined
Ellis Pöhyönen springer inte sällan vilse på sina motionsrundor, lokalsinnet kunde varit bättre, nämligen. Hittaut-appen hjälper henne att hålla koll på var hon befinner sig, dessutom får hon se nya platser i omgivningen.

Friskvårdsprojektet hittaut startades 2008 av Svenska orienteringsförbundet och arrangeras i samarbete med lokala föreningar. 

Gotlands Bro, Visborg och Svaide Roma håller tillsammans i trådarna på Gotland, en av 93 orter i landet som erbjuder denna gratis-aktivitet.

Med hjälp av en papperskarta, som kan hämtas på bland annat biblioteken eller Röda korset, eller kartbild i en app finns totalt 188 kontroller, eller checkpoints, i fyra olika svårighetsnivåer att besöka i såväl terräng som stadsnära miljö i Visby, Ljugarn, Fårösund, Havdhem, Klinte och Slite. 

Vid dessa checkpoints finns en kod att registrera i mobilen eller på papperskartan.

undefined
Anna Bäckstäde tillhör Visborgs OK och är sedan flera år del i den lokala arrangörskommitté som ideellt arrangerar friskvårdssatsningen hittaut.

Anna Bäckstäde ingår i den lokala arrangörskommittén:

– Huvudsakligen är det här ett sätt att upptäcka platser i sitt eget närområde, platser man inte skulle kommit till annars. Om inte annat kan kartan användas till vardags, till svampplockning eller hundpromenaden, säger hon.

undefined
Ellis Pöhyönen tar gärna en löprunda emellanåt, denna gång i Nordergravar där en av den 188 checkpointsen på Gotland är placerad.

Ellis Pöyhönen är en av de nära 900 på Gotland som i år registrerat och har, när den här intervjun görs i Nordergravar, besökt 69 checkpoints.

Hon drog igång i april då hon var mitt emellan jobb och fick en del tid över och har fortsatt sedan dess. Även tidigare år har hon laddat ner hittaut-appen, vilket gjort motionsrundorna mer ombytliga.

– Jag har kommit till platser jag aldrig tidigare varit på, det är nog det mest roliga med det här. Plus att jag alltså inte lika ofta springer fel, säger hon.

undefined
Ellis Pöhyönen väljer kartan som app men den går även att hämta gratis som papperskarta.

Sammanlagt på Gotland har hittills i år omkring 27 000 registreringar gjorts, fler lär det bli, först 5 november plockas kontrollerna in.

Dock är hittaut inte lika flitigt nyttjat som under de första upplagorna på Gotland. Rekordåret 2021 gjordes 84 000 registreringar av runt 2400 personer. Det har sin förklaring, pandemi rådde och många andra aktiviteter var inställda.

– En hel del som deltar är sommargotlänningar så rimligen ökar antalet registrerade då. Men jag vill gärna uppmana folk att verkligen registrera sig, ju fler som aktiva desto större chans att hittaut fortsätter. Det är en del jobb och allt görs ideellt, reflekterar Anna Bäckstäde.

undefined
I år finns checkpoints i Visby, Fårösund, Ljugarn, Slite, Havdhem och på Klinteberget.

Nationellt har hittaut blivit en succé sedan starten 2008. I år finns alltså konceptet på 93 platser, bland annat i Stockholms innerstad med checkpoints utplacerade i Gamla Stan, Södermalm, Kungsholmen och Djurgården.

Totalt i Sverige har nära 60 000 personer i år skapat hittaut-konton.

En liknande aktivitet är det fotopass som Visborgs OK erbjuder, i år med rubriken ”Personer som satt Visby på kartan”. 

Med hjälp av en karta – här förenat med en avgift – kan 21 platser där kända personer verkat besökas och där paras ihop med lika många fotografier. Via QR-kod går sedan att få en kort berättelse om varje person.

Också detta är ett sätt att röra på sig och dessutom upptäcka andra delar av och sätt att se på den medeltida staden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!