Av landets 290 kommuner hamnar Gotland långt ner, på plats 272 när det gäller hur trygg och säker kommunen (i vårt fall regionen) är.
Under förra året inträffade 0,68 bränder per tusen invånare och 11,3 våldsbrott per tusen invånare anmäldes. På tusen invånare skadades 15 så allvarligt att de fick läggas in på lasarettet under minst ett dygn och nästan 40 blev utsatta för stöld eller tillgrepp.
– Huvudorsaken är ju att vi är en turistort och det gör att vi har höga tal i brottsstatistiken, säger Christer Stoltz, beredskapschef på regionen.
Sommarbrott
Fredrik Jonsson, projektledare för SKL:s undersökning, håller med.
– Ni gotlänningar lider av ett problem som ni delar med alla populära turistorter som Borgholm, Sälen och Åre.
Vårldsbrott och inbrott anmäls där de inträffar men när man sedan gör statistik så så slår man ut det på antalet invånare. Våldsbrott begås på sommaren och då växer Gotlands befolkning kraftigt. Ön har mycket fritidshus och det kan vara förklaringen till att stölderna också är fler jämförelsevis.
Ska vi oroa oss?
SKL presenterar samtidigt en undersökning där man frågat människor hur oroliga de är för att utsättas för inbrott eller våldsbrott. Runt 18 procent av gotlänningarna oroar sig för att de ska få inbrott i sin bostad och drygt 20 procent är oroliga för att utsättas för våldsbrott. Trots att det alltså är ganska många gotlänningar som går och oroar så känner vi oss ändå tryggare än på andra håll.
I Malmö är 42 procent av invånarna rädda för att bli utsatta för våldsbrott och i Alvesta går fler än varannan invånare runt och oroar sig för inbrott.
Många olyckor
Under förra året skadades 15 av 1000 personer på ön så allvarligt i en olycka att de var tvungna att läggas in på lasarettet under minst ett dygn.
– Den siffran är väldigt hög på Gotland. Standardsvaret är att det beror på en åldersstigen befolkning och att fallolyckorna är många men man kan inte riktigt förklara det så i Gotlands fall, säger Fredrik Jonsson.
– Jag har inte hunnit analysera materialet än, så jag kan inte säga något säkert, säger Christer Stoltz.
Fallolyckorna bland äldre är ett stort problem och är en del i det, menar han.
– Men om man ska vända det till något positivt så kan det också ha att göra med att hälso- och sjukvården är så bra och tillgänglig på Gotland att man kanske snabbare och oftare uppsöker vården.
Bra för att bli bättre
Trots att Gotland ligger dåligt till i SKL:s rankning av kommunerna välkomna Christer Stoltz ändå undersökningen.
– Den är viktig för att vi ska kunna jämföra oss och bli ännu bättre inom olika områden.
Sedan förra årets undersökning har Gotland sjunkit sju placeringar. Men förändringen ska man ta med en nypa salt, enligt SKL. Sammanställningen av rankningen har nämligen förändrats i år.