Efter valet i höstas stod det klart att Jesper Skalberg Karlsson (M) och Hanna Westerén (S) tog de två gotländska riksdagsmandaten. Duon satt även i riksdagen tillsammans under åren 2015-2018, och i en intervju med Helagotland några dagar efter valet sade Westerén såhär om sin nygamla riksdagskollega.
– Den gången var det jag som tog med honom till ministermöten, nu blir det tvärtom. Jag har stor respekt för Jesper, han är professionell och jag tror vi kan samverka på ett bra sätt.
Hon sade även att hon och Skalberg Karlsson kan skilja på politik och person även om det kan bli hårda ordalag mellan deras respektive partier.
Men det finns en del som tyder på att det börjat knaka lite i relationen mellan de två gotländska politikerna. Under våren hade nämligen duon en del mer eller mindre frostiga meningsutbyten på insändarsidorna.
Startskottet blev att Jesper Skalberg Karlsson skrev en insändare som publicerades i slutet av maj. Den hade rubriken "Maktskiftet var avgörande för Gotland", och i den radar han upp en rad exempel på vad den nya regeringen gjort under sina månader vid makten.
Westerén svarade med en egen insändare några dagar senare där hon bland annat kallar Skalberg Karlssons insändare skrytsam och magstark. Därefter skrev Skalberg Karlsson i en ny insändare bland annat att Westerén sågat honom vid fotknölarna, vilket i sin tur fick Westerén att svara att politisk kritik inte bör tas personligt.
Så hur är står det då till med relationen mellan de två? Ganska bra, om man får tro Hanna Westerén.
– Jesper och jag ses i olika sammanhang flera gånger varje vecka, och från min sida är det alltid "hej och tjena" och mig veterligen inga hard feelings. Upplever han att stämningen är dålig hoppas jag att vi kan prata om det. Det är för mycket som står på spel för att vi ska bråka, säger hon.
Hon gör dock ingen hemlighet av att hon och Lars Thomsson (C), som satt i riksdagen under den förra mandatperioden, hade en annan typ av relation.
– Det är alltid vanskligt att jämföra, men min relation med Jesper skiljer sig ganska mycket från den jag har och hade med Lars. Vi är mer lika varandra och arbetar lite på liknande sätt. På så sätt hade vi kanske närmare till varandra. Jag och Jesper har inte en jättenära relation sedan innan, men vi har en professionell och funktionell relation som kvarstår.
Jesper Skalberg Karlsson verkar inte ta lika lätt på insändardebatten.
– Relationen mellan mig och Hanna är ju så bra som man gör den till. Jag är av den uppfattningen, som jag även skrev i min insändare, att det är onödigt att recensera sina kollegors personliga egenskaper.
Hanna Westerén anser dock inte att hon kommenterat Skalberg Karlssons "personliga egenskaper".
– Jag har inte recenserat Jesper som person, det är så märkligt att han tar det så. I min insändare beskrev jag ett påstående som magstarkt och hans insändare som skrytsam, samt att jag saknade hans uppbackning i interpellationsdebatten om färjepriser. Inget av detta är en beskrivning av honom som person.
Jesper Skalberg Karlsson:
– När jag skrev om vad regeringen genomfört så har jag varken nämnt min egen insats eller Hannas namn. I hennes svar nämns jag dock vid namn sju gånger och många gånger kopplat till negativa adjektiv. Jag tycker det är onödigt, för det går att bedriva politik utan att bli personlig i kritiken.
Båda riksdagsledamöterna betonar hur viktigt det är att ha en proffsig relation och förståelse för den politiska verkligheten.
– Jag har respekt för Jespers roll, men anser det vara en del av min roll att reagera när processen kring energiförsörjningen beskrevs på ett enligt mig felaktigt och uppseendeväckande sätt. Det var helt renons på insikt om de mångas arbetsinsats som slutligen gav resultat, säger Hanna Westerén.
Hon har, trots meningsskiljaktigheterna, gott hopp om duons relation under de kommande åren.
– Även om vi haft vår sammandrabbning på insändarsidorna så är vi överens om de gotländska prioriteringarna. Det här var en tuva vi snubblade på, men jag räknar med Jesper och jag tror att han räknar med mig också.
Vad säger du Jesper?
– Jag tror att det är en anpassningsperiod för många socialdemokrater att sitta i opposition. Jag har överseende med små snedsteg, jag har säkert också gjort sådana. Min förhoppning är att vi kan ha ett bättre debattklimat här på Gotland än det är på många andra platser.