Är det ok att kommunen bryter mot skollagen?

Kommunen bryter mot skol-
lagen. Det menar Lena Holm, generalsekreterare för organisationen Majblomman.
Enligt lagen ska utbildningen i grundskolan vara avgiftsfri för eleverna. Så är det inte på Gotland.
Enligt kommunen själv tas inga avgifter ut. Men det stämmer inte, enligt knatte- reportern Martina Pierrou Bäckman, S:t Hansskolan, som under hela politikerveckan har ställt politiker mot väggen i frågan.

Gotland2004-07-09 04:00
­ Tycker du att det är acceptabelt att var tredje kommun bryter mot lagen genom att ta ut avgifter i skolan?
Frågan riktas till Maud Olofsson (c) som håller presskonferens på torsdagen. Reporter är tolvåriga Visbybon Martina Pierrou Bäckman.
Centerledaren tycker inte att man ska ha avgifter i skolan. Dessvärre styrs det där centralt.
­ Staten lägger ansvar på kommunen och har sina önskemål, men tar inte reda på om det går ihop.
Större ansvar måste läggas på kommunerna och medborgaren, anser hon.
Martina har fått ganska bra svar av politikerna hittills under veckan, tycker hon.
­ De svarar att de ska sätta upp tydligare lagar. De vill göra något åt det, berättar reportern som efter veckan ska skriva en artikel för organisationens tidning.
Majblomman eller Barnens blomma har sedan 1907 arbetat för att hjälpa barn och ungdomar i Sverige. Tanken är att barn ska hjälpa barn.
De senaste åren har brev från barn och familjer med ekonomiska svårigheter ökat. Det var upprinnelsen till den undersökning som nu har genomförts där 239 kommuner har svarat på frågor om skolavgifter. Rapporten heter "Vem har råd att gå i skolan?"
På frågan om kommunen har några avgiftsbelagda aktiviteter, till exempel skolutflykter, svarar Gotlands kommun nej. Men det är inte sant, enligt Lena Holm.
<span class=MR>Kommunen ljuger</span>
­ Det stämmer inte, säger generalsekreteraren som genom Martina vet att utflyktsavgifter på tre hundra kronor har tagits ut av skolan.
Enligt rapporten bryter var tredje kommun mot skollagen som säger att utbildningen i grundskolan ska vara avgiftsfri för eleven.
­ Lagen säger också att skolan aktivt ska motverka kränkande behandling, till exempel mobbning. Men det är väl kränkande att en del barn inte kan följa med när andra åker på utflykt. Ofta stannar de barn som inte har råd hemma och skyller på att de är sjuka.
Enligt Rädda Barnen finns närmare 13000 barn på Gotland. Av dem lever drygt två tusen i låginkomstfamiljer på gränsen till fattigdom eller i familjer med socialbidrag.
­ Vi måste börja prata om barnfattigdomen. Skolverket måste skriva en policy för hur skolorna ska hantera det här, säger Lena Holm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om