Är Gotland landets bästa barnkommun?
Är Gotland Sveriges bästa barnkommun? Frågan avgörs i höst, inom ett tre-årigt projekt som syftar till att lyfta fram den internationella barnkonventionens 54 artiklar och hur de efterlevs.Domare i tävlingen är till stora delar barnen och ungdomarna själva.
Trots att Sverige ligger långt framme vad gäller barns rättigheter, så brister delar i åtagandet. Barnens rättigheter och möjligheter varierar mellan vissa kommuner, exempelvis vad gäller meningsfull fritid, trygghet i skolan och ensamkommande flyktingbarn. FN har sagt sig anse att det relativt välbärgade Sverige borde kunna förvalta konventionen bättre.
För två år sedan drog Unga Örnar och Svenska FN-förbundet igång det treåriga samarbets- och undersökningsprojektet Bästa barnkommun. Projektet finansieras av Allmänna Arvsfonden och syftet är att belysa kommunernas ansvar för barnkonventionen i politik och förvaltning.
<span class=MR>6-18-åringar tillfrågas</span>
I projektet tillfrågas barn och ungdomar mellan 6-18 år om barnkonventionen och trygghet, trivsel och medbestämmande i skolan och på fritiden. Dessutom frågas om de tillåts påverka beslut i sin kommun så mycket som de skulle vilja. I slutändan bidrar deras svar till att utse vinnaren. Barn och ungdomar har också varit med och tagit fram enkäterna.
Kommunerna får också berätta vad de gör för barns och ungdomars rättigheter. De ska kunna uppvisa styrdokument och handlingsplaner för politiker och tjänstemänoch påvisa att de efterlevs.
I fjol utsågs tio Bästa barnkommuner i lika många län. Eftersom Gotland är både län och kommun kunde man inte delta. Däremot genomfördes andra aktiviteter på temat, bland annat av Unga Örnar och Rädda barnen.
<span class=MR>Svarar just nu</span>
I år, projektets sista, ska Sveriges bästa barnkommun utsesoch då deltar Gotland. De internetbaserade frågorna besvaras just nu av skolbarn över hela ön.
Det gläder Bengt Blomberg, styrelseledamot i Gotlands FN-förening. Han upplever att Gotlands kommun ligger förhållandevis väl framme i konventionens efterlevnad. Däremot ser han ett stort behov av fler vuxna, gärna män, i skolan.
För att barnen ska komma rätt måste det finnas vuxna som kan ta dem på rätt sätt, exempelvis på rasterna när det händer tråkigheter. När jag jobbade som elevstödjare fick jag lära mig att "den som slutar först vinner" och att ge dem alternativa lekar. Man ska kunna lägga sig i om man ser att barn uppför sig dumt och oklokt. Det behövs mer auktoritet i skolan.
<span class=MR>Tryggt att veta</span>
Genom artiklarna om barnens rättigheter så ökar vi deras självförtroende. Det är en trygghet för många barn att veta att de har de här rättigheterna.
Projektet uppmanar också lärarna att arbeta vidare med FN:s barnkonvention och exempelvis ha forskartema. På Gotland planeras flera aktiviteter, bland annat teater och en teckningsutställning i höst.
Tävlingen om Sveriges bästa barnkommun pågår till och med den 15 september. Den 20 november koras vinnaren vid ett evenemang i Stockholm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!