Är Gotland redo för att öppna upp?

Förra sommaren avråddes turister att besöka Gotland. I dag, torsdag, lättas restriktionerna och antalet besökare blir fler för varje dag. Samtidigt växer oron för deltamutationen och flera länder som öppnat upp tvingas nu ta steg tillbaka när smittspridningen återigen ökar.

En ökad smittspridning skulle vara ett hårt slag för vården. "Den stora utmaningen är bemanningen. All vårdpersonal har jobbat hårt i 1,5 år och de behöver få vila", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

En ökad smittspridning skulle vara ett hårt slag för vården. "Den stora utmaningen är bemanningen. All vårdpersonal har jobbat hårt i 1,5 år och de behöver få vila", säger smittskyddsläkare Maria Amér.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-07-01 06:05

Är Gotland redo att öppna upp samhället? Det frågade GT smittskyddsläkare Maria Amér.

– Det här är ju en jättesvår avvägning. Alla restriktioner är ett ingrepp i människors liv och de måste vara motiverade, säger hon.

Men, poängterar Maria Amér, de allmänna råden och rekommendationerna ligger kvar och samma regler gäller för både gotlänningar och besökare – oavsett vaccin eller ej.

– Man får vara ödmjuk, det här viruset har överraskat oss förut. Vi vill inte hamna i en situation där vi öppnar och sen måste stänga igen.

Är det rimligt att lyfta restriktionerna med tanke på den ökade turismen och den stora oron för deltamutationen?

– Så länge det pågår en global pandemi finns det alltid förutsättningar för att det dyker upp nya virusvarianter. Det viktiga medskicket är att vi behöver få ner smittspridningen, oavsett vilken virusvariant det handlar om.

Från och med i dag tillåts en publik på upp till 300 personer inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Restauranger och krogar får ha öppet längre och fler gäster får sitta vid varje bord. Privata tillställningar med upp till 50 deltagare kommer också att få hållas.

Men trots lättnaderna ska man ha med sig, poängterar Maria Amér, att verksamheterna fortfarande ansvarar för smittsäkerheten, även om man har tagit bort det numerära siffertaket.

Finns det inte ens risk att det sänder signaler till allmänheten om att man kan slappna av?

– Vi har sett tendenser sedan den första juni att man inte riktigt hänger med på vad som fortfarande gäller.

I och med de senaste veckornas värmebölja har människor flockats på Gotlands stränder. Sedan en tid tillbaka kan regionen införa vistelseförbud på de platser där trängsel råder. 

Det är redan trångt på stränderna, hur långt behöver det gå för att ni ska ingripa?

– Vi har veckovis avstämningar för att skaffa oss en samlad bild över risken på olika platser. Men vi vill hellre vara proaktiva och jobba förebyggande för att det inte ska uppstå en ökad smitta på en plats. Vi vill helst inte behöva använda vistelseförbudet, säger Maria Amér.

Vad säger du om Tofta strand till exempel, där det är fullt med folk?

– En strand är ju ett område där det finns en teoretisk möjlighet att införa ett vistelseförbud om det skulle behövas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!