Gotländska Lina Gottfridsson var på semester på Gran Canaria när en man i 35-årsåldern plötsligt föll ihop med hjärtstopp på stranden. Hon och ytterligare två personer började med hjärt- och lungräddning, HLR, och lyckades räddade mannens liv.
Insatsen uppmärksammades först på Nina Rungs Instagram-konto, där Lina hyllas med gillamarkeringar och uppmuntrande kommentarer.
– Jag är specialistsjuksköterska och jobbar på ambulans och ambulanshelikopter. Det är mitt jobb att rädda liv men det är annorlunda att göra det i bikini och utan mina kollegor, berättar Lina när vi ringer upp.
Det hela började som en helt vanlig semesterdag tillsammans med familjen på stranden på Gran Canaria.
– Jag hade gått iväg för att kissa och när jag kom ut från toaletten kom Johan springande och vevade om att en person kommit upp ur vattnet och ramlat ihop, berättar hon.
Det var hennes sambo Johan Mattisson, som även är vd för Gotlands Media. På stranden fanns även två personer som jobbade inom räddningstjänsten i Portugal.
– De hade börjat när jag kom fram så jag slog mig ner och vi tre gjorde HLR tillsammans.
Lite längre bort på stranden fanns det även livräddare.
– Johan såg till att det fanns defibrillator. Han sprang bort till livräddarna och såg till att de kom med sina grejer.
Efter en stöt med defibrillatorn fick mannen puls igen och en stund senare var ambulans och räddningspersonal på plats.
Trots att Lina och de två andra personerna som hjälpte till inte pratar samma språk kunde de utföra hjärt- och lungräddningen tillsammans utan några större problem.
– Jag satte mig med luftvägarna och de skötte defibrillatorn och kompressionerna. Det var inget vi direkt behövde prata om, alla visste vad de skulle göra ändå. Jag tycker det var fint att se att man kan samarbeta trots att man kommer från olika delar av världen. Vi visste precis vad vi skulle göra, det var ganska häftigt, säger Lina.
Förutom språkförbistringarna var räddningsinsatsen även ovanlig på så sätt att Lina inte visste vilka hjälpmedel som fanns tillgängliga i badvakternas väskor, dessutom var defibrillatorn lite annorlunda än de hon använder i sitt yrke.
– Jag är van vid att ha en defibrillator där man kan se hjärtrytmen, den här var annorlunda eftersom den var avsedd för allmänheten och så spelade den upp instruktionerna på spanska.
Att omgående starta HLR vid hjärtstopp är avgörande för att personens liv ska gå att rädda.
– Jag tycker det är bra om många känner att de vill kunna HLR.