"Är något av det roligaste jag har gjort"

Där andra ser ett berg av sopor ser hon möjligheter. Lisa Larsson är avfallsnörden som prisats två gånger om för en världsunik idé.

Lisa Larsson, prisbelönt avfallsutvecklare vid Region Gotland. Här pekandes på den prisbelönta anläggningen nära Region Gotlands lokaler på Skarphällsgatan i Visby.

Lisa Larsson, prisbelönt avfallsutvecklare vid Region Gotland. Här pekandes på den prisbelönta anläggningen nära Region Gotlands lokaler på Skarphällsgatan i Visby.

Foto: Simon Nilsson

Gotland2019-12-26 17:53

Gotland visar vägen för smarta avfallslösningar. Hjärnan bakom, Lisa Larsson, är en avfallsnörd med krokig yrkesbana. Från reporter på P4 Gotland till studier i skogsindustriingenjör och matte- och kemilärare.

Efter en mellanlandning i Tokyo började tog hon anställning på Ragn-Sells i Stockholm och därefter väntade flera år inom läkemedelsindustrin. Sen fem år tillbaka är hon avfallsutvecklare på Region Gotland. Numera en prisbelönt sådan. I mars i år tog hon emot regionens Förnyelsepriset, några månader därpå prisades hon nationellt i tävlingen Sweden Quality innovation award. Nästa år kan hon ta hem internationella segern i samma tävling.

– Det är något av det roligaste jag har gjort. Jag har kunnat applicera hela min bakgrund, alla utbildningarna och arbeten jag haft, säger Lisa Larsson.

Bakgrunden till utmärkelserna är en idé om att utvinna energi ur sopor. Idén, där deponigaser omvandlas till överskottsvärme i fjärrvärmenätet, är unik i sitt slag. Med hjälp av ny teknik, som Gotland är först med, kan anläggningen leverera överskottsvärme till Geabs fjärrvärmenät i högre omfattning än tidigare. Anläggningen renar deponigaser till 99,7 procent och tar bort föroreningar i form av kväveföreningar och svavelväten.

– I grund och botten handlar det om gas som rensas, en teknik som fanns redan innan. Idén är egentligen ett nytt tillämpningsområde på det.

2017 inleddes arbetet. Ett år senare stod anläggningen klara. Slutnotan landade på närmare 4,5 miljoner kronor; Geab och regionen gick in med 1,5 miljoner var plus lika mycket i klimatinvesteringsstöd.

– Det var väldigt viktigt att det skulle finnas ekonomi för att få projektet att gå runt. För mig var det mest miljöaspekten, men jag är också motiverad av ekonomin. För en kommun ska det vara rimligt att satsa på en ny miljölösning. Det måste vara bra för miljön, men också ekonomiskt försvarbart.

Även om idén kring anläggningen var hennes egen har hon knappast förverkligat den själv. Förutom teknikförvaltningen och Geab har även ingenjörer från bolaget Megtec varit involverade.

– Det är som att vara med i en skidtävling. 200 personer har hjälpt till med att valla skidor och tränat. Så är det i detta projekt också, säger Lisa Larsson.

Flera kommuner har visat intresse för tekniken. I Örnsköldsvik arbetat man redan med att implementera tekniken den.

– Det är jätteroligt. Jag tror att tekniken kan göra mycket nytta i Sverige och jag hoppas att den också kan sprida sig utomlands. Det finns många soptippar i världen med outnyttjade resurser.

Karta: Skarphällsgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!