Är vi rustade för en kärnkraftsolycka?
Om det som inte får hända ändå händer vad gör vi då?Det är vad som just nu diskuteras på ett internationellt seminarium om krishantering vid en kärnkraftsolycka i Östersjöområdet.
Vad gör vi på Gotland? Och hur agerar man i Ryssland och Baltikum?
Med olyckan i Oskarshamn som ett tänkt scenario är det just detta som man håller på att kartlägga vid ett seminarium om hur vi regionalt hanterar en kärnkraftsolycka.
Det spelar ingen roll om olyckan inträffar i Sverige eller i något av de andra länderna, vi behöver ändå bygga upp en kunskap om hur man agerar lokalt, säger länsrådet Jan Björklund.
Beredskapen i händelse av en olycka i ett kärnkraftverk har genomgått stora förändringar sedan Tjernobyl 1986. I dag finns det internationella avtal om att länder ska varna varandra och utbyta information med varandra. Men man kan jobba på flera olika plan, tycker Poris Uldis som arbetar på räddningsverket i Lettland:
I dag finns det ett bra samarbete mellan nationella myndigheter, men om något händer är det viktigt att samla alla krafter och då behöver man också ha ett samarbete som fungerar på lokal nivå, säger Poris Uldis.
Lokalt samarbete går snabbare, menar länspolismästare Anette Wilén.
Seminariet om kärnsäkerhet arrangeras av länsstyrelsen, Gotlands kommun och militärdistrikt Gotland. det har lockat ett 70-tal deltagare och omkring en tredjedel av dem kommer från Estland, Lettland, Litauen och Ryssland. Alla seminariedeltagare har en aktiv roll i och ett ansvar om något skulle hända.
Vi behöver få veta vilka rutiner som gäller i de olika länderna och få klart för oss hur kommunikationen fungerar, säger Ingrid Taylor som är chefläkare inom hälso- och sjukvården på Gotland.
Seminariedeltagarna skissar på ett katastrofläge och vad som händer därefter. Men hur nära verkligheten ligger detta scenario?
Hur står det till med kärnsäkerheten omkring Östersjön? Kan vi vara trygga?
Kan man vara det, undrar länsrådet Jan Björklund retoriskt.
Men Viktoras Burbulis som arbetar med civilsäkerhet på försvarsdepartementet i Litauen vill gärna berätta om hur Litauen har utvecklats på detta område. Inom Litauens gränser finns det ökända kärnkraftverket Ignalina med en reaktor som är av samma typ som den som fanns i Tjernobyl.
Vi har fått stöd från Sverige, Japan och USA för att kunna ta fram en ny plan för Ignalina. I dag har vi därför en ganska bra kärnsäkerhet. Och vi förebygger olyckor på ett helt annat sätt än för tio år sedan, då vi arbetade mer med att det skulle finnas system som varnade om något skulle hända.
Seminariet om krishantering vid en kärnkraftsolycka pågår till på torsdag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!