Arbetet med att rensa skolor från gifter försenat

Enligt en handlingsplan skulle arbetet med att rensa skolorna på Gotland från giftiga produkter vara klart 2020, men endast sju skolor uppger att uppdraget är genomfört.

Mjuka plastleksaker av PVC som är äldre än 2007 kan innehålla ftalater och bör rensas bort enligt handlingsplanen.

Mjuka plastleksaker av PVC som är äldre än 2007 kan innehålla ftalater och bör rensas bort enligt handlingsplanen.

Foto: Petra Lindell / TT

Gotland2023-03-19 16:01

Redan 2019 beslutade barn- och utbildningsnämnden om en handlingsplan för giftfri grundskola, fritidshem och särskola. Syftet med handlingsplanen är att skydda barnen och aktivt arbeta för att minska mängden produkter som innehåller farliga ämnen. 

I handlingsplanen framgår vad som bör rensas bort och fasas ut. Det kan till exempel handla om att göra sig av med gammal elektronik som ofta kan innehålla bromerade flamskyddsmedel eller gamla mjuka plastleksaker som kan innehålla ftalater som är förbjudna inom EU idag. Det finns också råd om vad verksamheterna ska tänka på vid inköp av nya saker.

Enligt en tidplan skulle utrensningen vid skolorna vara klar våren 2020, men vid en uppföljning i verksamheterna under 2022 framgick det att endast sju av Gotlands skolor är helt klara med sitt arbete för en giftfri skola. Resterande, skriver utbildnings- och arbetslivsförvaltningen, har i varierande grad påbörjat arbetet.

Som orsak till förseningen anges pandemin under 2020 och 2021. Andra anledningar som angetts är att skolorna anser att man saknar resurser för både själva genomförandet och för att därefter ersätta det material som kastas ut. 

Bedömningen från förvaltningen är att då alla verksamheter inte slutfört arbetet enligt handlingsplanen så kan inte heller handlingsplanen anses vara genomförd. Förvaltningen skriver till nämnden att skolorna bör få vårterminen 2023 på sig att slutföra arbetet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!