Arbetsförmedlingarna på Gotland och Ösel inleder samarbete

I dag inleder en grupp arbetsförmedlare från Gotland ett besök på Ösel inom det samverkansprojekt som påbörjades i våras. Genom projektet hoppas man få till en samarbete mellan arbetsförmedlingen på Gotland och Ösel. Ett av motiven för detta är att Estland, dit Ösel hör, står inför ett EU-inträde och att Gotland kommer att behöva en arbetskraftsinvandring.

Gotland2002-11-07 04:00
­ Det finns inom EU ett stort intresse för att hämta arbetskraft från de baltiska staterna. Ett sådant intresse har vi också på Gotland. Samtidigt är det viktigt att kunna ge dem som kommer hit vettiga arbetsförhållanden, att de inte blir utnyttjade, eftersom man i dag ser folk från de baltiska staterna som billig arbetskraft. Det här är ett bra skäl till samarbete mellan Gotland och Ösel.
Det säger Gunnar Bendelin, som är projektledare och som arbetar vid arbetsförmedlingen i Hemse. Ett annat skäl är att umgås och knyta kontakter mellan vänöarna Ösel och Gotland. Det här samverkansprojektet är ytterligare ett i raden av dem som har bedrivits med Ösel under de senaste tio åren.
<span class=MR>Sockenutveckling</span>
Just det här projektet kan sägas gå tillbaka till ett sockenutvecklingsprojekt mellan Östergarn och Gammelgarn och byarna Kottlandi och Kokkü på Ösel. Med i detta var Gunnar Bendelin, som då lärde känna en del Öselbor. Det fanns ett intresse på Ösel om att få veta hur samarbetet kommun-länsstyrelse fungerar på Gotland.
Dessutom ville länsstyrelsen på Ösel lära sig om hur man arbetar med arbetsförmedling och med försöksverksamhet på Gotland. Det ena ledde till det andra. På Ösel fick man cirka 300000 kronor från socialdepartementet i Estland, som arbetsförmedlingarna sorterar under där. På Gotland ansökte man om bidrag från Sida och fick lika mycket pengar. Projektet förankrades även hos länsstyrelsen på Gotland.
Den 5-15 september kom ett tiotal personer från länsstyrelse och arbetsförmedling på Ösel till Gotland för att lära sig om hur verksamheten fungerar här, om rutiner, samverkan och olika former av kontakter med företag och organisationer på Gotland.
<span class=MR>Gör svarsbesök</span>
En bred information om det gotländska samhället ingick också i programmet samt inslag av natur- och kulturupplevelser. Nu inleds ett svarsbesök där omkring femton personer reser över i två grupper, varav den ena åker i dag. I den första gruppen är det främst anställda vid arbetsförmedlingarna i Visby och Hemse som är med. I den andra gruppen finns också representanter från Almi och länsstyrelsen.
I mars nästa år upphör projektet. Men Gunnar Bendelin kommer att ta upp en diskussion om en eventuell fortsättning.
­ Vi ser det här projektet som en förstudie. Det gäller att ta fram hur man arbetar på Ösel och sedan har tio varit på besök här. Jag måste säga att jag har sällan sett så intresserade personer, säger Gunnar Bendelin.
Det man nu vill göra på Ösel är att flytta över ansvaret för arbetsförmedlingen från socialdepartementet till länsstyrelsen på Ösel, att få en mer decentraliserad struktur på arbetsmarknadsfrågorna.
På Ösel finns 12-13 småkommuner, som ingår i länet Ösel. Men arbetsförmedling som vi har, det finns inte. Arbetslöshetsstatistik finns. Den officiella talar om en nivå motsvarande den på Gotland. Men i verkligheten ligger den 3-4 gånger högre. Det finns inget grepp om hur många som är utan jobb på landsbygden.
Arbetslöshetskassa finns också. Men det är ungefär som utbetalning av socialbidrag. Nivån är också mycket låg. Det som utbetalas per månad är ungefär lika mycket som utbetalas per dag hos oss.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om