Arbetsförmedlingen på Gotland granskas
Inspektionen för Arbetslöshetsförsäkringen (IAF) tycker att arbetsförmedlingen på Gotland inte tillräckligt ifrågasätter arbetssökandens skäl att inte söka jobb utanför Gotland.- Det är bra att vi blir granskade, säger Tina Ersson, chef för arbetsförmedlingen på Gotland.
400 ärenden har nyligen granskats av IAF där man bland annat ifrågasätter skäl för arbetssökande att inte söka arbete på annan ort. Att man inte vill flytta, spelar hockey eller snart ska gå i pension är inte giltiga skäl, anser inspektionen.
Problemet är inte regelverket utan tillämpningen anser IAF och vill därför utreda verksamheten i några län för att få mer kunskap om orsakerna till den skilda tillämpningen. Flest ifrågasättande rätt till arbetslöshetsförsäkringen har Kronoberg med 16 ifrågasättande per tusen arbetssökande. Gotland har lägst andel, bara två på tusen ifrågasätts. Därför är Gotland ett av de län som ska granskas.
- Generellt sett är det bra att vi är ett av länen som blir granskade, det blir ett tillfälle för oss att själva titta närmare på frågan och det blir ett lärande för oss också, säger Tina Ersson, chef för arbetsförmedlingen på Gotland.
Genom ö-läget är det inte lika självklart för arbetslösa gotlänningar att söka arbete i andra län. Men det finns inga specialregler för öar, efter 100 dagar med a-kassa är man skyldug att söka jobb på annan ort, och även inom andra branscher än den man tidigare varit verksam i, eller utbildat sig för.
Även om inte resten av familjen kan, eller vill, flytta med, är den arbetslöse skyldig att ta arbete på annan ort och veckopendla om det är nödvändigt.
Tuffa regler
Generaldirektörer för IAF, Bo Jangenäs, säger i en artikel i Dagens Nyheter att reglerna är tuffa, särskilt för dem som har småbarn. Men han konstaterar också att "arbetsförmedlingens uppdrag inte kan vara att se till att gotlänningarna får stanna på sin ö".
Inget tvång
Man kan inte tvingas att flytta, men enligt gällande regler är det alltså inte självklart att man har rätt till a-kassa om man väljer att bo kvar och inte söka arbete på fastlandet.
Det är detta som granskningen ska utreda, om reglerna enligt arbetslöshetsförsäkringen följs och att tillämpningen ska vara densamma i hela landet.
- Att flytta för att jobba på fastlandet kan också bli bra, det finns många exempel på det, påpekar Tina Ersson.
- Det finns många exempel där en i familjen börjat arbeta på fastlandet och familjen flyttat efter när det ordnat sig med jobb och skola och när alla delar fallit på plats har det blivit bra.
Tina Ersson berättar också att de förbättrade pendlingsmöjligheterna underlättat för många att prova på att jobba på fastlandet eller att pendla för att kunna bo kvar här.
- Det finns en helt annan rörlighet nu.
Arbetsförmedlingen har blivit mer tydlig i att förklara reglerna för de som anmäler sig som arbetssökande. Man berättar att man själv är skyldig att aktivt söka arbete och efter hundra dagar även på fastlandet och inom alla branscher.
Följer den arbetssökande inte reglerna, underrättas a-kassan om detta och det finns risk att a-kasseersättningen dras in.
- Hittills i år har vi gjort fler underrättelser till a-kassan om detta än under hela förra året så vi har redan blivit tydligare, förklarar Tina Ersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!