Arbetsgivarna vill ha nollavtal

Inga löneökningar nästa år.Lägre ungdomslöner. Mer flexibla arbetstider. De frågorna kommer arbetsgivarna att driva centralt i nästa års avtalsförhandlingar.

Tuffare politiker som vågar ta egna beslut och mindre byråkrati, efterlyser Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv.

Tuffare politiker som vågar ta egna beslut och mindre byråkrati, efterlyser Anders Thomasson, Svenskt Näringsliv.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-12-12 04:00
2010 är det dags för nya förhandlingar om kollektivavtal för 80 procent av alla privatanställda i landet.
Svenskt näringsliv organiserar en rad arbetsgivarorganisationer och hade i går kallat till presskonferens i Visby för att berätta om de stundande avtalsförhandlingarna.
- Vi vill ha en paus för centrala löneökningar 2010, sade regionchefen Anders Thomasson.
Det betyder nollavtal, alltså inga löneökningar.
- Vilket inte hindrar löneökningar på lokal nivå, sade Håkan Eriksson, Almega.
Han sade att hans förbund framöver vill ha "sifferlösa avtal" på central nivå.
- Till stor del har vi det redan, lönediskussionerna sker i stället vid de lokala företagen, sade han.

Lägre ungdomslöner
Arbetsgivarna vill också ha lägre ingångslöner för ungdomar. På Gotland är det något fler ungdomar som går arbetslösa än i riket i genomsnitt.
- Vi skulle kunna lösa problemen för ungdomar och invandrare. Det finns jobb som inte precis handlar om rymdforskning, sade Lars-Olof Söderberg, Skogs- och lantarbetsgivareförbundet.
Som stöd för sin tes sade han att en tredjedel av Gotlands företag finns inom jordbruket. Men de har bara sex procent av alla privatanställda.
Jordbruket användes också som exempel för att illustrerar behovet av mer flexibel arbetstid. När det regnar kan inte folk plocka jordgubbar, plockarnas insatser kanske i stället behövs dagen därpå, tidigt på morgonen. Men arbetstidslagstiftningen gör en sådan omplacering svår, menade representanterna för Svenskt näringsliv.
- Arbetstiden borde bestämmas ute på företagen. Då kan vi stödja sunda företag i rådande svåra situation. De behöver återhämtningstid, sade Anders Thomasson.

Försvarar deltider
Svenskt näringsliv försvarade också deltidsarbetet. På Gotland finns det 5 800 personer som jobbar 10-34 timmar i veckan. Av dem är 4 200 kvinnor. Omräknat till heltidstjänster blir det 2 500.
- Om 25 procent av alla deltidare skulle kräva heltid försvinner 500 deltidsjobb, sade Thomasson.
Arbetsgivarrepresentanterna efterlyste statistik, de tror inte att alla deltidare vill ha deltidsjobb.
- Det är en myt att det är problem att deltidare inte får heltid, många vill jobba deltid, sade Ewa Werkelin, Kneippbyn.
De efterlyste mer flexibla och moderna fackförbund, som inte bara följer LO i spåren.
LO kommer att driva löneökningar på 2,6 procent plus dubbla låglönesatsningar vilket Lars-Olof Söderberg tror blir 3-4 procent i hans bransch.
- Våra medlemmar kan inte flytta sin produktion samtidigt som de är utsatta för en global konkurrens, sade han men konstaterade samtidigt att gotländska lantbrukare trots det tillhör optimisterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om