Arbetsgrupp blir krisgrupp i kultur- och fritidsnämnden

Minst tre miljoner kronor skall kultur- och fritidsnämnden försöka spara under andra halvåret i år.
Ordföranden Torsten Gislestam fick besked om det nya sparbetinget så sent som i tisdags förmiddag, dagen före nämndens sammanträde i går.
­ Vi kan inte lämna en enda sten orörd, säger förvaltningschefen Ulla Pettersson.
Troligtvis höjs taxor för bad och olika motions- och idrottsanläggningar redan från 1 juli i stället för från kommande årsskifte.

Gotland2002-04-18 04:00
Men det kommer inte att räcka långt. Nämnden beslöt i går att göra arbetsutskottet till en krisgrupp. Redan i nästa vecka träffas gruppen för ett första möte. I gruppen ingår Torsten Gislestam (c), Margareta Persson (m) och Mona Magnusson (s). Redan vid nämndsammanträdet i går togs beslut, som delegerades till gruppen.
Ett beslut gäller landsbygdssatsningen Hela Sveriges filmfestival, som Gotland sagt ja till att arrangera nästa år. Det rör sig om en kostnad på 50 000-100 000 kronor. Krisgruppen ska nu diskutera om man skall avbryta förberedelserna och om man vill kliva av, då behövs ett beslut med det snaraste.
Hur det går med kommunens bidrag till länsmuseet och därmed också framtiden för konstmuseet diskuterades inte vid gårdagens sammanträde. Enligt Torsten Gislestam blir detta föremål för en kommande diskussion i konstkommittén.
<span class=MR>Konstmuseets framtid</span>
­ Skär vi i vårt bidrag där, då skär även staten i sitt bidrag. Hur det blir med detta vet vi inte. Men ingen får fribrev i dag, säger Torsten Gislestam.
Det årliga kommunala anslaget till länsmuseet ligger på sju miljoner kronor, det enskilt största stödet som man betalar ut.
Men det är bidragen till över 600 föreningar som är den sammanlagt största utgiftsposten, cirka 34 procent av driftbudgeten.
Samtidigt är det svårt att göra något. Flera föreningar har redan fått sina bidrag och man räknar med dem i sina verksamheter. en del har kanske också redan gjort av med bidragspengar.
Samtidigt, om man säger nej till föreningar som ännu inte fått sina bidrag, vilken reaktion blir det då?
­ Det är rätt eländigt. Vi sitter i en rävsax, säger Ulla Pettersson.
­ Samtidigt måste vi gå in på stöden för att kunna spara.
Att säga upp personal är ingen idé. Många har lång anställningstid och med de uppsägningstider som gäller så skulle detta inte ge någon effekt i år, säger Torsten Gislestam.
Från kommande årsskifte är det tänkt att man höjer taxorna för bad och olika motions- och idrottsanläggningar.
Det kan bli så att höjningen sker redan från 1 juli i år. På halvårsbasis kan det ge cirka 170 000 kronor i ökade intäkter och på helår, 345 000 kronor.
Men ännu finns inget sådant beslut. Först skall krisgruppen (arbetsutskottet) ta fram förslag, sedan går dessa till partigrupperna innan det blir dags för nämnden att fatta beslut.
Hittills har man klarat att hålla en nollbudget. Men Torsten Gislestam är tveksam till om det går i fortsättningen.
Redan nu försöker man säga stopp för så mycket man kan.
Dit hör exempelvis att man inte åker med till Hansedagarna i belgiska Brügge.
Sju personer varav några ungdomar, skulle annars ha varit med där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om