Under 90-talet växlade Tomas Stenhuse om från ett mer traditionellt jordbruk till växtodling. Idag växtodlar han på 33 hektar och producerar 150 000 liter jordgubbar, 20 ton hallon och 28 ton sparris. Via arrenden plockar och säljer han även fyra ton ramslök. Omsättningen ligger på cirka 10,5 miljoner kronor om året.
I början anlitade Tomas mest ungdomar från ön. Men i takt med att verksamheten växt har behovet av arbetskraftinvandring ökat och det har blivit svårare att hitta ungdomar som håller måttet.
– Efter två timmar är de flesta ungdomarna helt slutkörda. Det är ett stentufft jobb och man kan inte tröttna mitt under brinnande säsong, säger han.
Just arbetskraftinvandring var ett tema för den gotländske riksdagsledamoten Lars Thomsson (C) och partiets migrationspolitiske talesperson, Jonny Cato (C) under måndagen. Vid en rundtur på ön stannade man till vid Stenhuse för att få en bättre uppfattning om behovet.
– Behovet har ökat och inte minst inom den gröna sektorn på Gotland, kommenterade Lars Thomsson.
Tomas Stenhuse är en av få växtodlare som har kollektivavtal och har alltid varit noga med att också de utländska arbetstagarna har schyssta villkor. Men det finns avarter. Fusk och problem med att utländsk arbetskraft utnyttjas har lett till att reglerna för arbetskraftinvandringen håller på att ses över och förändringar är att vänta.
– Vi tycker många förslag är bra, men är oroliga för större begränsningar. Vi är emot arbetsmarknadsprövning, alltså att arbetskraftinvandring endast ska tillåtas inom bristyrken, som bland annat Socialdemokraterna föreslår eller ett lönegolv på mellan 27 000 till 32 000 kronor som bland annat Moderaterna vill ha, säger Jonny Cato.
Hur ska fusket bekämpas då?
– Vi tror andra åtgärder som att till exempel slopad sekretess mellan myndigheter kan vara ett sätt att komma åt fusket, små lagtekniska förändringar som skulle kunna funka mycket bättre, säger han.
I år har Tomas Stenhuse ansökt om att få anlita 27 säsongsarbetare från Thailand och Indonesien. Han menar att han inte skulle klara verksamheten om möjligheten inte fanns.
– I år kommer jag inte att anlita några ungdomar. Det fungerar inte längre och därför är jag helt beroende av säsongsarbetare från utlandet, avslutar han.