"Arbetslösheten ökar dramatiskt"

- Jag känner stor oro inför framtiden, sa Kommunals ordförande Ylva Thörn när hon besökte Gotland i går.

NEDSKÄRNINGAR OROAR. Kommunals ordförande Ylva Thörn är bekymrad för framtiden. Hon besökte i går Gotland, som är den minsta avdelningen med 4 091 medlemmar.

NEDSKÄRNINGAR OROAR. Kommunals ordförande Ylva Thörn är bekymrad för framtiden. Hon besökte i går Gotland, som är den minsta avdelningen med 4 091 medlemmar.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2008-12-05 04:00

Timanställda och vikarier kommer att drabbas i första hand när kommunerna drar ner på personal.
- Och där finns många kvinnor och ungdomar som står helt utanför systemet. De är inte anslutna till a-kassan för de har helt enkelt inte råd.

 Kommunal har redan fått indikationer på att 4 500 personer i landet kommer att stå utanför systemet den närmaste tiden.
- De syns inte i statistiken, sa Ylva Thörn. De är inte med i någon kassa eller något fackförbund. Men kommunerna är ändå ansvariga för deras försörjning och därmed kommer socialbidragen att stiga i höjden. Totalt är det 500 000 personer i Sverige som inte har någon a-kassa, fortsatte hon.
För att kommunerna ska klara av det måste staten hjälpa till, enligt Ylva Thörn.
- Vi måste tänka på hur arbetsmarknaden kommer att se ut framöver i vår egen kommun. Samtidigt som man drar ner på personal pågår en diskussion parallellt om kvalitén. Vi måste sätta in kompetensutveckling, plusjobb och andra åtgärder där medlemmarnas kunskaper tillvaratas.

Drastisk ökning på ön
På Gotland har Kommunal i dag cirka 150 arbetslösa.
- Men det kommer att öka drastiskt nu när de nya reglerna börjar gälla där man inte får arbeta deltid eller på timme och sedan stämpla upp till full tid, sa Anne Lindlöf, avdelningsordförande på Gotland. Efter 75 dagar tar ersättningen slut från a-kassan. Många måste ta ställning och tänka efter - kan jag leva på de timmar jag får jobb eller ska jag gå helt arbetslös?
Hon befarar att många kommer att välja att gå helt arbetslös eftersom man aldrig kan veta hur många timmar man får jobb när man går på det som kallas "resursen" och blir inringd vid behov.

Inga vikarier
- Så här i slutet av året brukar pengarna vara slut och alla vikarier dras in. Vi får noll-vicka, som vi säger, det betyder att man får klara sig utan vikarie om någon är sjuk.
Anne Lindlöf menar att det är en ledarskapsfråga och nu går många verksamhetschefer ut och säger nej till all ledighet under jul- och nyårshelgen. Om man inte kan byta med någon annan får man helt enkelt ingen semester.
I barn- och omsorgsverksamheten ska 60 tjänster sparas.
- Vi går redan på knä och vi har förklarat för våra chefer att vi inte orkar mer. Men det är ingen som lyssnar på oss. De bara fyller på med större barngrupper. Vi måste gå igenom 7-8 alternativa lösningar innan vi får ringa in en vikarie, berättade Lena Johansson.

Pengarna slut
Lena jobbar på förskolan i Väskinde. En förskola som bara växer. Det var tänkt att man skulle bygga ut den, men pengarna tog slut. I början av 2000-talet fanns det 35 barn i förskolan. Nu är antalet uppe i 65.
- Nu har vi en del av verksamheten i skolan och det är inte bra, sa Lena Johansson. Många från Väskinde får lämna sina barn i Visby och så fort det är möjligt vill de ta hem dem till Väskinde. Man pratade om max 13 barn i varje grupp, nu är man uppe i 15, fortsatte hon.

En tuff tid
- Vi går mot en tuff tid, förutspådde Ylva Thörn och tillade:
-Många kommuner har sänkt skatten och drar ner på den kommunala servicen. Men utan Kommunals arbetare fungerar inte samhället. Det handlar om att lämna barnen på dagis, om att ta sig till jobbet med tunnelbana eller buss och det handlar om andra livsviktiga saker som alla medborgare är beroende av. År 2010 ska vi skriva nytt avtal. Och då gäller det att vi inte underskattar oss själva,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!