Arbetslösheten ökar nästa år
Nästa år kommer arbetslösheten att öka på Gotland. Det spår arbetsmarknadsenheten vid länsstyrelsen i den prognos som sträcker sig fram till december 2005. Prognosen bygger bland annat på intervjuer med ett 50-tal arbets-givare på Gotland.??Men det finns positiva signaler som visar att konjunkturuppgången kommer att påverka arbetsmarknaden, säger arbetsmarknadsdirektör Tina Ersson. Troligen blir det emellertid ingen riktig snurr på arbetsmarknaden förrän 2006.
??Det vi kan se i dessa prognoser är mest små tendenser, säger arbetsförmedlare Jan Mutas. Sen kan det komma större strukturella eller organisatoriska förändringar som vi inte kan förutspå.
Ingen kommer undan
Gotland har på senare tid drabbats av stora strukturella förändringar i och med att Flextronics försvann och nu med hotet om att P 18 kommer att läggas ner.
??Så har vi precis fått klart för oss att SOS Alarm planerar att lägga ner på Gotland, säger Tina Ersson. Inom kommunen ser vi också att det blir förändringar. Ingen sektor kommer undan.
Att Gotlands kommun drar ner på personal beror på att man ?sålt ut? viss verksamhet till privata aktörer, Attendo Care exempelvis, samt att man nu tagit beslut på att privatpersoner kan köpa hemtjänst via privata aktörer. Därtill kommer också sådant som bolagisering av hamnen.
Hoppas på nya jobb
??När kommunen lägger ut jobb på entreprenad så följer givetvis en del av arbetstillfällen med dit, säger Tina Ersson. Men jag tro inte det blir lika många jobb inom privata alternativ som inom offentlig förvaltning. Vi hoppas att det kommer nya arbeten som ersätter dem som försvinner. Jag tänker då på Östersjöcentrum och Sidas etableringar, samt de statliga myndigheter som eventuellt flyttas över till Gotland.
Om man ser till olika branscher så avvaktar jord- och skogsbruk nu EU:s jordbruksreform för att se vad den innebär för sysselsättningen.
Neddragningar
Industrin drar ner, bland annat Cementa som fått kostnadsökningar motsvarande 100 miljoner kronor årligen. Om något år har man dragit ner från 250 till 200 anställda.
Swedish Meat går på sparlåga eftersom det inte levereras tillräckligt mycket fläskkött och går utvecklingen som Arla tänkt sig, så kommer här finnas enbart mjölkpulvertillverkning. Bra går det däremot för ett företag som Nimbus som tillverkar båtar och nyanställer.
Bygg-och anläggning ser positiv ut. Det byggs mycket just nu, byggföretag köper in mark utan att det finns en byggplan för dem och tillförsikten verkar vara god.
Visbybutiker slås ut
Handel och transport är däremot branscher som minskar. Låg-priskedjor kommer in och slår ut etablerade butiker som exempelvis Signalen.
??Tidigare var det butiker på landsbygden som tvingades slå igen, säger Jan Mutas. Nu är det Visbys tur. Och jag tror vi får se att ytterligare butiker slår igen både på landsbygden och i Visby.
Måste bli mer aktiva
Just nu räknar man att det i snitt anmäls 40 lediga jobb till arbetsförmedlingen. Det är en tredjedel av de lediga jobb som finns.
Samtidigt finns 5?231 person inskrivna vid arbetsförmedlingen. 1?631 av dess är helt arbetslösa, 1?419 arbetslösa på deltid, 440 är lönebidragsanställda och 842 personer omfattas av någon form av arbetsmarknadsåtgärd.
??I framtiden tror jag vi måste få arbetssökande att själva bli mer aktiva, visa att man finns och marknadsföra sig själva, säger Tina Ersson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!