Coronakrisen har satt djupa avtryck på arbetsmarknaden. Nästan en halv miljon svenskar är inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. I slutet av juli var 1 885 personer arbetslösa på Gotland, vilket är 570 personer fler än samma månad i fjol.
Ungdomarna har drabbats värst. Mitt i sommaren, när turistsäsongen var som mest intensiv, var 300 gotländska ungdomar i åldersgruppen 18-24 år arbetslösa och det är en ökning med 55 procent jämfört med förra sommaren.
Gotland har under de senaste åren haft en bättre arbetsmarknad än riket och det håller i sig: Gotland har den lägsta arbetslösheten bland alla län i landet. När arbetslösheten i riket uppgår till 9,2 procent är den 6,6 procent på Gotland.
Och när det gäller ungdomsarbetslösheten uppgår den till mer än 13 procent i riket, medan den ligger på 10 procent på Gotland.
Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen Visby, anser att det ökningen till trots fortfarande ser ganska bra ut på Gotland.
– 2018 och 2019 var två riktiga toppår ur arbetsmarknadssynpunkt på Gotland. Nu ligger vi mer på en normalnivå. Och även om arbetslösheten har ökat så är den fortfarande tre procent lägre än i riket.
Förra året lystes det ut 253 lediga jobb på Gotland i juli. I år har det antalet ökat dramatiskt: Arbetsförmedlingen fick in 669 lediga platser. Sandra Larsson tror att det hänger samman med att pandemilägetläget var mycket ovisst under våren och försommaren. Arbetsgivarna visste inte hur många de skulle våga anställa:
– Jobb som normalt lyses ut i maj eller juni kom inte förrän i juli. Det märktes. Plötsligt såg man lappar överallt om att "Vi söker personal", säger Sandra Larsson.
Läget fortsätter att vara ovisst:
– Vad pandemin kommer ett innebära långsiktigt vet vi inte. Vi gör normalt prognoser vår och höst, men i år blir det svårt. Det finns så många faktorer som vi inte råder över. Det handlar om väder och vind och om hur folk väljer att resa. Kanske väljer man en weekend på Gotland i höst i stället för att resa utomlands, säger Sandra Larsson.
Ett positivt tecken är ändå att företagskonkurserna hittills inte har ökat. På Gotland minskade tvärtom antalet konkurser under juli månad:
– Det känns som att vi är lite förskonade, säger Sandra Larsson.