Enligt Arbetsförmedlingen har ungdomsarbetslösheten ökat vecka 27 jämfört med i fjol. I siffror innebär det att 309 ungdomar var inskrivna hos Arbetsförmedlingen vecka 27, jämfört med 141 samma period förra året.
Att många varit på jakt efter ett jobb märkte inte minst Torsten Bäckstrand, som driver Östergarn strands camping.
– Vi har fem anställda och det har inte varit något problem att få tag på personal. Jag kontaktade Arbetsförmedlingen eftersom vi saknade en person som kunde städa. Jag fick 30 svar på ett par dagar.
Resandet har nu kommit i gång på allvar och enligt Sandra Larsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen, ser man en liten ljusning med 25 färre inskrivna ungdomar jämfört med veckan innan.
Rolf Lindvall som driver Sudersands strandcamping har 25 anställda, en av dem är Anya Cederberg. Hon var tidigt ute med sin ansökan och fick ett positivt besked redan i januari. Men när coronapandemin bröt ut blev hon orolig att det inte skulle bli av.
– Jag hade sökt många jobb på Fårö överlag, men det var det här jag ville ha mest, säger hon.
Det var en tid av ovisshet, men när reserestriktionerna lättade kunde hon och alla andra andas ut.
– Det var ju skönt att jag hade fått det redan i januari och det visar ju att man ska vara ute i god tid.
Viktoria Andersson, hotelldirektör vid Clarion Hotel Wisby, beskriver det här året som en berg- och dalbana. Från ett fullbelagt hotell i mitten av mars, till ett tomt hotell och uppsägning av i stort sett all personal.
– Sen dundrade det till igen när reserestriktionerna lättade och vi fick massor av bokningar.
Uppsagd personal har erbjudits att komma tillbaka till visstids- och timanställningar. Annan personal som man tagit in är uppsagd personal från andra hotell inom hotellkedjan. Några ungdomar har också fått sommarjobb, men antalet är långt från det normala.
– Det är speciella tider med restriktioner som ska följas och det behövs därför lite rutin och lite skinn på näsan om man till exempel ska stå i receptionen, men vi har ett gäng ungdomar i frukosten och som städar. I övrigt hjälper alla till med allt här. Jag står i receptionen nu och har stått i disken tidigare idag. Men jag kan tycka lite synd om ungdomarna, man skulle vilja erbjuda alla jobb. Vi har ju alltid levt med brist på personal, så är det inte nu, säger Viktoria Andersson.
En annan stor arbetsgivare, Destination Gotland, säger att man rekryterat något färre ungdomar i år.
– Vi har under hela våren levt med restriktioner från Folkhälsomyndigheten. Under sommaren har vi också begränsat trafiken till våra huvudlinjer och inte kört Västervikstrafiken vilket också reducerat antalet rekryteringar, säger vd Christer Bruzelius.
Inom regionens hemtjänst som inte är lika beroende av besöksantal sommartid beskriver man läget som stabilt. Pandemin har bidragit till ett ökat söktryck.
– Det har varit ett bra söktryck hela våren. Vi gick ut tidigt med kampanjer redan vid årsskiftet. Sen fick vi en extra skjuts i och med pandemin när många andra arbetsgivare inte kunde ta emot sommarpersonal. Vi fick visserligen några avhopp när reserestriktionerna lättade och det fanns fler jobb att söka, men det var inga mängder och läget har stabiliserats, berättar Roger Nilsson, HR-chef på socialförvaltningen.