Arbetsmiljöverket kräver att en rad åtgärder vidtas
Personalen i kommunens telefonväxel har under en längre tid känt sig hotad och trakasserad.Detta främst i samband med ensamtjänstgöring på kvällar och helger. Arbetsplatsen är placerad i samma område som psykiatriska kliniken och är försedd med stora fönster som medger full insyn.Arbetsmiljöverket ger nu kommunen tid på sig till oktober att yttra sig i ärendet samt genomföra ett antal förbättringar och åtgärder. Annars blir det aktuellt med förelägganden och viten.
Arbetsmiljöverket besökte arbetsplatsen 30 juni. Detta sedan huvudskyddsombuden vid KSK och SKTF i en skrivelse 28 juni begärt att verket skulle meddela ett förbud eller föreläggande enligt arbetsmiljölagen mot Gotlands kommuns växel Kontaktcenter, konsult- och servicekontoret, angående ensamarbete.
Arbetsmiljöverket beslutade dock att inte meddela något föreläggande eller förbud på detta stadium utan ställer i stället i sin skrivelse krav på att vissa brister åtgärdas.
Växelpersonalen i kommunens telefonväxel, kallad Växelteamet, har under en längre tid upplevt problem som uppfattats som hot och trakasserier. Telefonisterna som har ensamtjänstgöring på kvällar och helger, 17-21 respektive 09-20, upplever ett stort obehag i vissa kontakter med allmänheten.
<span class=MR>Geografiskt utsatt</span>
Arbetsmiljöverket konstaterar efter sitt besök att växeln ligger geografiskt ganska utsatt, vid Norra Hansegatan i samma område som den psykiatriska kliniken.
Lokalerna ligger strax under marknivå med stora fönster i marknivå med full insyn. Hot och trakasseriet mot personalen har förekommit och obehöriga har också uppehållit sig i trapphuset.
Verket konstaterar att det saknas heltäckande rutiner för beredskap, första hjälpen och krisstöd. Därför överväger man att med stöd av arbetsmiljölagen förelägga kommunen att vidta en rad åtgärder vid arbetsstället. Bland dessa att utföra en säkerhetsgenomgång och uppdatera rutinerna för första hjälpen och krishantering.
De åtgärder som kommunen i anledning av skrivelsen planerar att vidta skall sedan redovisas till verket som också kan besluta om ett föreläggande och sätta ut ett vitesbelopp som kommunen blir ålagd att betala om den inte följer föreläggandet.
Men Arbetsmiljöverket tar inte till vitessläggan direkt utan ger först kommunen tillfälle att yttra sig i ärendet senast 15 oktober innan man beslutar något. Men verket avslutar skrivelsen med en varning:
Om Ni vill undvika ett föreläggande bör Ni genast se till att de åtgärder som anges genomförs.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!