Arbetsmiljöverket: Risk att elever och lärare blir sjuka i Sävehuset

Det finns risk för att elever och skolpersonal som arbetar i en del av klassrummen i Sävehuset blir sjuka av den dåliga inomhusmiljön.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-02-05 04:00
Den bedömningen gör Arbetsmiljöverket efter en inspektion av det som tidigare kallades F-huset på Säveområdet i Visby.
Verket överväger att besluta om ett föreläggande mot kommunen, krav på förbättringar som också kan kombineras med ett vitesbelopp som kommunen kan bli tvungen att betala om den inte följer föreläggandet.
- Det känns väldigt hoppfullt. Det verkar som Arbetsmiljöverket ser problemen som finns, och tar dem på allvar, säger Rosita Sundh, huvudskyddsombud och ordförande i Lärarnas riksförbund på Gotland.

Gammalt problem
Den dåliga luften i Sävehuset är ett gammalt problem. Redan cirka tio år efter att huset stod klart, det vill säga för över 20 år sedan, uppmärksammades ventilationsproblemen. Olika försök att komma tillrätta med problemet gjordes, men utan framgång.
I samband med en ventilationskontroll under 1990-talet beslutades att vissa klassrum bara fick användas för halvklassundervisning eftersom luften inte räckte till för en hel klass. Men skolan fick dispens eftersom huset skulle rivas och ersättas med ett nytt.
Men rivningsbeslutet revs upp och det senaste är att huset ska byggas om, med start 2011.
Ventilationen är dimensionerad för tolv personer, i dag är det ofta klasser med 31 gymnasieelever plus lärare i rummen.

Huvudvärk
Vid inspektionen i november förra året noterade Arbetsmiljöverkets inspektör att luften var kvalmig i vissa lokaler, något som tyder på dålig luftväxling. Hon fick också bekräftat att många lärare och elever har huvudvärk, får röda ögon och känner sig trötta när de vistas i vissa klassrum i Sävehuset. Vid inspektionen konstaterades även att ventilationsanläggningen bullrar för mycket, något som också medför en risk för ohälsa bland elever och lärare.
De krav som kan komma att ställas i ett föreläggande är att undervisningslokalerna i huset har en rätt dimensionerad fläktstyrd till- och frånluftsventilation för luftväxling och att den fångar upp de luftföroreningar som alstras i lokalerna. Samt att ljudet från ventilationen inte överstiger 35 decibel.

Senast 10 mars
Arbetsmiljöverket vill att kommunen yttra sig om kraven senast den 10 mars.
- Nu görs mätningar av luften och bullret i en del av klassrummen. Luftintaget sitter där alla bussar stannar, därför ska man också se om det finns kolmonoxid i luften, berättar Rosita Sundh.
GT lyckades i går inte få tag på någon av de fastighetsansvariga på tekniska förvaltningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om