HEMMAKONTORET
Arbetsmiljölagen är tydlig: Arbetsgivaren är ansvarig, även om personalen jobbar på distans. Denne skall även försöka förebygga ohälsa hos den anställde – oavsett var jobbet görs.
Samtidigt står det väldigt mycket på Arbetsmiljöverkets hemsida om vad du själv måste tänka på, om ditt hem också blir ditt kontor.
Enligt Kersti Lorén, expert på ergonomi hos Arbetsmiljöverket, är kommunikation en nyckelfaktor:
– Det är chefen som har ansvar för arbetsmiljön. Men du som arbetstagare måste berätta om något är fel. Det är egentligen samma sak om du är på kontoret. Man bör ha den här dialogen ganska tätt och arbetsgivaren bör ha en systematisk koll, precis som man har skyddsronder på jobbet.
Det är faktiskt så att det systematiska miljöarbetet, med sådant som riskbedömningar och åtgärder, ska genomföras av arbetsgivaren även när de anställda arbetar på annan ort.
Samtidigt kan du som chef inte bara klampa in hemma hos någon. Återigen blir det viktigt att samtalen mellan parterna fungerar.
Detsamma gäller för övrigt Arbetsmiljöverket, i deras funktion.
– Vi kan inte heller gå in hur som helst, för att göra våra inspektioner. Så det får bli i samtal med arbetstagare och skyddsombud, säger Kersti Lorén.
Kommunicera och systematisera är två av Arbetsmiljöverkets nyckelord. Det tredje är variera.
– Då handlar det om det fysiska. Ingen arbetsställning är bra hela tiden. Gå gärna omkring när du pratar i telefon, till exempel, tipsar Kersti Lorén.