Arbetsmiljöverket vill ha rapport efter olyckan i Ronehamn
Senast den 7 mars vill Arbetsmiljöverket ha en rapport om olyckan i Ronehamns hamn och vad kommunen gör för att det inte ska hända igen.-Vi arbetar just nu med att ta fram ett kontrollprogram som ska gälla för samtliga hamnar, säger hamnchefen Mats Eriksson.
Hamnchef Mats Eriksson anmälde direkt olyckan till Arbetsmiljöverket.
Skyldig att utreda olyckan
Som arbetsgivare är man skyldig att utreda en olycka eller ett allvarligt tillbud och sedan vidta de åtgärder som behövs för att förebygga att händelsen upprepas.
Därför vill Arbetsmiljöverket veta vad kommunen har gjort, vilka faktorer man bedömer låg bakom olyckan och vilka åtgärder man vidtagit eller planerar för att det inte ska hända igen.
-Orsaken var, som vi direkt kunde konstatera, att stålsponten rostat och att vågorna i hamnen sedan spolat ut sand och grus ur fyllningen så att asfalten brast. Nu arbetar vi med att ta fram ett mer systematiskt kontrollprogram som är lite mer strukturerat, för att höja kvaliteten, säger Mats Eriksson.
Har brister
I dag kontrolleras hamnarna varje eller vartannat åt, men den okulärbesiktning som görs har sina brister.
-Hade hamnen i Ronehamn använts varje dag så hade skadan upptäckts tidigare. Då hade traktorn kanske bara sjunkit ned någon decimeter. Men i hamnar där det inte är så mycket trafik hinner förfallet gå längre innan det upptäcks, säger Mats Eriksson. Hamnar med liten verksamhet behöver kanske en annan kontroll än de som används varje dag. Det är sådana saker vi funderar på.
Gotlands kommun äger 16 hamnar. I år investerar kommunen nästan 28,5 miljoner kronor i hamnarna, varav 17,5 miljoner går till lanthamnarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!