"Arbetssituationen på Solrosen är ohållbar"

De nitton anställda vid demensboendet Solrosen intill gamla A7-området i Visby protesterar klagar över nuvarande arbetssituation som anses ohållbar. Solrosen drivs sedan i höstas i privat regi av företaget Skåningegården med säte i Växjö.
­ Får vi inget gehör så kommer folk att sluta efterhand. Vi mår dåligt allihop. Det är sömnsvårigheter och magproblem, säger arbetsplatsombudet Marie Johansson.

Gotland2003-02-13 04:00
I ett brev till företagsledning, kommun och länsstyrelse, skriver de anställda att man inte längre har något förtroende för vårdhemmets ledning.
Alla anställda ställer sig bakom innehållet i brevet som är undertecknat av skyddsombudet Ken Örkner och arbetsplatsombudet Marie Johansson.
Förutom samarbetssvårigheter med verksamhetschefen så är det bemanningen som är ett stort problem. Efter nyår drog företaget ner med två tjänster.
<span class=MR>Mycket vårdkrävande</span>
­ Det fungerar inte. De boende är mer vårdkrävande än vad vi har bemanning till. Vi har försökt att förklara det här för ledningen hur vi anser att det är. Får vi inget gehör så kommer folk att sluta efterhand, säger Marie Johansson.
I en bilaga till personalens brev finns en jämförelse när det gäller personaltätheten dagtid. Den är i dag 0,68 procent per boende. Man begär nu en utökning med två tjänster så att man kommer upp i 0,78 procent, samma som man har vid demensboendet på Fältgatan i Visby.
<span class=MR>Visar på andra exempel</span>
I bilagan finns också med exempel på att det finns högre personaltäthet än så. Det gäller exempelvis Hattstugan i När med 0,81 procent och Syréngården i Roma med 0,93 procent per boende.
­ Detta har varit en otroligt bra arbetsplats med mycket kompetens. Vi hoppas och tror på en förbättring. Men hittills har det inte blivit bättre, säger marie Johansson.

<span class=MR>Problem med chefen</span>
Arbetssituationen är enligt personalen ohållbar på grund av för låg bemanning och för att man har svåra samarbetsproblem med verksamhetschefen och med ledningen.
"Vi kan inte längre tillgodose de mål som är uppsatta för verksamheten och de boende, vilket för närvarande sker på ett icke tillfredsställande sätt", står det i brevet.
Tidigare i år har även anhöriga till de 14 boende på Solrosen skrivit till ledningen för företaget som drivet hemmet. Man har framfört sin oro över vad som händer på Solrosen.

<span class=MR>Medicinsk kontroll</span>
I morgon fredag kommer kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Britt Ryftenius, att besöka Solrosen för att se om man gör det man ska när det gäller en god och säker vård. Besöket görs på uppdrag av social- och omsorgskontorets förvaltningschef Göran Lindbom.
­ Jag har ju varit på Solrosen tidigare för att kontrollera om vårdtagarna får den vård som behövs. Jag har också haft ett bra samarbete med Skåningegården och även med tidigare ägaren Gotlands serviceboende AB, säger Britt Ryftenius.
Hennes uppgift är alltså att kontrollera att det ges en god och säker vård. Hon har däremot ingenting att göra med hur stor personaltäten är, eller om det finns samarbetssvårigheter med verksamhetschefen. Något som de anställda på Solrosen klagar över.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om