Åretruntöppen citycamping med hotell och villavagnar
En citycamping med åretruntöppet.Det är Stig "Pigge" Werkelins planer för Norderstrands camping.Den skall inrymma olika kategorier av boende som villavagnar, husbilar, husvagnar, campare. Som mest under högsäsong kommer det att bo drygt tusen personer inom området.
Marknadsmässiga priser när förutsättningen är att området skall användas till camping menar Pigger Werkelin. Vid avstyckning till tomter skulle det bli ett helt annat värde.
I avtalet fastslås att bolaget åtagit sig att inom tre år ha skapat minst 450 nya stug- eller hotellbäddar och 100 tält- och husvagnsplatser. Campingplatsens standard skall också bli minst fyrstjärnig. I annat fall skall vite betalas. Detta uppgår till 500 000 kr för åren 3-10.
I dag omfattas det ca 70 000 kvm stora området (som började användas för camping på 1930-talet) av två arrendetavtal. Det som omfattar merparten avser campingen och här var arrendeavgiften 2004 520 000 kr. En mindre del av området har upplåtits för bangolfbanan. Här är arrendeavgiften 20 000 kr per år. Kommunen ska säga upp avtalen för dessa. Arrendena upphör 31 december 2006.
Innan Stitch AB får ta över skall en av byggnadsnämnden upprättad detaljplan för området träda i kraft. Så snart planen har antagits skall markområdet upplåtas med tomträtt till bolaget.
För låg standard
Pigge Werkelin har en genomtänkt strategi för sin campingsatsning som han uppskattar drar en investeringssumma om 50-100 mkr.
- I grunden är det så att campingen på Gotland håller alldeles för låg standard och den skall upp. Vi har 2,2 på de bästa i snitt medan Halland och Öland exempelvis ligger på 4,2. Kommunen har inte haft lusten att investera i campingplatserna och måste släppa ifrån sig dem till någon.
- Jag och många inom turistnäringen har varit livrädda för att campingarna skulle göras om till något annat. Camparna är en bortglömd grupp men de står för var tredje övernattning och utgör en stor del av volymturismen. Att inte satsa på dessa vore lika dumt som om Gute bara satsade på ett lag i handboll, det måste byggas upp underifrån.
Pigge Werkelin menar också att en viktig del i campingsatsningen är en dialog med kommun och polis huruvida man över huvud taget vill ha någon ungdomsturism på Gotland, i så fall måste någon av campingarna runt Visby anpassas till denna kategori som Gotland tappat under senare år.
- Har vi ingen ungdomsgrupp kommer de inte tillbaka sen, de ska lära sig tycka om Gotland som 16-19-åringar. I dag finns inte många 23-åringar här och då kommer de inte heller tillbaka som 33-åringar med sina barn.
Fyrstjärnig
Norderstrand vill han se som en citycamping med fyrstjärnig klass och med åretruntöppet. Den ska innehålla hotell, stugby, kunna ta emot husbilar och husvagnsgäster men också tältare.
- En modern camping ser ut på det viset och har även villavagnar som blivit ett skällsord på Gotland.
En rejäl standardhöjning planeras således. Varför då inte höja standarden till femstjärning?
Pigge Werkelin:
- Det är att sikta för högt, det kostar för mycket pengar och går inte att få tillbaks. Då ska man ha saker som exempelvis biltvätt som jag inte tycker hör hemma på en camping. Fyrstjärnig är tillräckligt konkurrenskraftig.
En förebild är Kärralund i Göteborg. Den har det varierade kategorimottagande som Pigge Werkelin skisserar för Norderstrand och har en hög beläggning även vintertid.
- Under vintersäsongen ska vi kunna hyra ut för korttidsboende, exempelvis till de som jobbar några månader på lasarettet eller studerar.
Först på plats kommer färdigmonterade hus att vara, som går att lyfta bort om det inte fungerar. Mobilitet är lösenordet när det råder ett oklart läge vad som kommer att hända med färjetrafiken.
- Rederiet och staten kör ett slags chicken race. Nästa säsong är redan förstörd. Hela Sverige vet att det är dyrt att åka till Gotland och investerare är livrädda för att gå in när staten kastar om reglerna. Vi är tvungna att satsa på sådant som är flyttbart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!