Årets gotlänning 2020 – vem vill du ska vinna?

Marie Nilsson Lind vill ogärna lämna ifrån sig titeln Årets gotlänning, men snart blir hon så illa tvungen. Med start under fredagen kan du som läsare vara med och påverka vem som blir hennes efterträdare.

De tre senaste vinnarna av utmärkelsen Årets gotlänning. Marie Nilsson Lind, 2019, Johan Larsson, 2018, Jakob Larsson och Johannes Hallbom, 2017.

De tre senaste vinnarna av utmärkelsen Årets gotlänning. Marie Nilsson Lind, 2019, Johan Larsson, 2018, Jakob Larsson och Johannes Hallbom, 2017.

Foto: Malin Stenström/Ulf Jönsson

Gotland2020-11-13 08:00

Sedan 2011 har GT delat ut utmärkelsen Årets gotlänning till någon som gjort något bra för på eller för Gotland. Förra året prisades artisten Marie Nilsson Lind, och snart är det dags att utse hennes efterträdare. 

Men det är med visst motstånd Marie släpper ifrån sig titeln:

– Det är så typiskt, Årets gotlänning under corona-året. Kan jag inte alltid få ha titeln?, säger hon.

Nej, är svaret och under fredagen öppnar nomineringsprocessen då ni läsare får skicka in era förslag på vem eller vilka ni tycker förtjänar att bli Årets gotlänning 2020. 

– När man nominerar någon ska det vara en person som gjort något bra för Gotland och gotlänningarna det senaste året. Det handlar alltså inte om att nominera någon för ”lång och trogen tjänst”, säger Ulrica Fransson, redaktionschef på Gotlands Media.

Nomineringar ska skickas till ulrica.fransson@gotlandsmedia.se senast klockan 12 onsdagen den 25 november. Därefter tar juryns arbete vid, där bland andra landsbygdsstrategen Malena Bendelin och Mats Ladebäck, platschef på Folkuniversitetet samt ordförande i Gotlands idrottsförbund, sitter med.

– Jag tänker att Årets gotlänning ska spegla året som gått på Gotland, och att vi ska lyfta människor som gjort insatser för vår plats som sticker ut, säger Malena Bendelin och fortsätter:

– Vi har levt ett speciellt år, som utmanat oss alla. Nu går det mot sitt slut och även om mycket fortsätter att vara oroligt omkring oss finns det ett värde i att stanna upp och se människor runt omkring oss. Så nominera någon som du tycker har gjort det där lilla extra för att göra vår ö till en bättre plats att leva på.

Hon betonar även att hon hoppas att de nominerade ger en rättvis bild av Gotland, det vill säga spridning över hela ön, olika ålderskategorier och en jämn könsfördelning. 

Mats Ladebäck, är inne på samma linje: 

– Jag kommer att leta efter personer som gjort något som haft "impact" på Gotland och gotlänningarna. Någon som på något sätt kämpat för att göra det bättre för dem som bor på ön, säger han.

När juryn, som även innehåller Ulrica Fransson och GT:s nyhetschef Johan Kurelid, valt ut de fem finalisterna kommer dessa att presenteras i GT och på Helagotland.se i början av nästa år. 

Därefter kommer ni läsare att få rösta fram en slutgiltig vinnare. 

Här kan du lämna din nominering.

Marie Nilsson Lind – Årets gotlänning 2019.
Marie Nilsson Lind – Årets gotlänning 2019.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!