Förra vintern konstaterades 204 fall av influensa på Gotland, vilket är 22 fall färre än året innan.
– De bevisade fallen är bara en liten andel av de som drabbas, eftersom många aldrig blir föremål för provtagning utan stannar hemma och härdar ut. Influensan brukar slå till i mitten av december och toppen brukar komma i februari. De första fallen kan komma redan i november, säger Sven Montelius, smittskyddsläkare på Region Gotland.
Inför årets influensasäsong spår Folkhälsomyndigheten att det är virussorten H3N2, som är en typ av influensa A, som kommer att dominera i Sverige. Det är gruppen äldre som har sämst skydd mot just den virustypen, enligt myndigheten.
För första gången har samtliga landsting vaccin som skyddar mot alla fyra virussorter, vilket Gotland hade redan förra året. Trots det skyddar vaccinet inte till 100 procent.
– I bästa fall har det 60 till 70 procents skyddseffekt. Men vi vet att de som är vaccinerade och ändå får influensan får lite lindrigare symtom, säger Sven Montelius.
Förra året vaccinerade sig fler än vanligt, och därför tog vaccinet ganska snabbt slut.
– I år ska man ha sett till att det inte uppstår någon brist, säger Sven Montelius.
I år börjar vaccinationerna något senare än vanligt, 19 november. Sven Montelius uppmanar alla som tillhör riskgruppen, till exempel de som är över 65 år eller har någon hjärt- eller lungsjukdom, att vaccinera sig.
– På Gotland är vaccinet gratis. Vet man att man tillhör riskgruppen, se till att få vaccin, säger han.