Årets kock 2002 gästar Gotland

Han utsågs till "årets kock" år 2002 och anlitas på olika restauranger runt om i Sverige och även i utlandet. I två dagar finns Andreas Hedlund i Ljugarn där han serverar en femrätters middag till 120 gäster på Strandcaféet.

Gotland2004-07-08 04:00
Sammanlagt jobbar sex kockar med middagen och det är trångt i köket. Johan Lundström är kollega med Andreas och finns också på plats.
­Egentligen har jag semester den här veckan, sa Andreas. Men det här är skoj och jag skall stanna en dag i Visby när min flickvän kommer ner.
Hur man kan jobba 18 timmar om dagen på semestern? Det undrar han själv.
­Men de tre kockarna som jobbar här hela sommaren tycker det är skoj att träffa oss och vi lär oss otroligt mycket här nere.
<span class='mr'>Inget lamm</span>
För att man råkar vara på Gotland så behöver man inte alltid servera grillat lamm, tycker Andreas och har valt en helt annan meny som ser ut så här.
Rostad tomatbuljong med räkor, scampi & pilgrimsmussla. Ankleverparfait med fläsklägg på kanelbrioche, champagnevinägerkokta blonda russin & äppelgelly. Hälleflundra bakad i olivolja, kronärtskockskräm & fänkålsjuice. Grillad kalventrecote, gotländska primörer, rödvinssky & potatispuré med kantareller. Citrontartelett med italiensk maräng, rårörda jordgubbar, citrus- & yoghurtsorbet.
<span class='mr'>Skärgårdskrog</span>
Han jobbar på skärgårdskrogen Oaxen, som utsetts till Sveriges finaste gourmetkrog de två senaste åren.
­Det är samma miljö här i Ljugarn som uppe i skärgården. Vi sitter bara några hundra meter från havet och blir det för kallt så får gästerna låna en filt, sa Andreas.
I Ljugarn serveras middagen för halva Stockholmspriset, enligt Andreas.
­Men det är en kul grej och ett försök till eventuellt samarbete i framtiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om