Startskottet har gått för skörden

Årets spannmålsskörd är igång. Trots rikligt med både sol och regn ser det ut som att skörden blir mindre än normalt.

De första skördetröskorna har siktats i fält. Här en liten, äldre modell. Lantmännen och Hushållningssällskapet befarar dock att skörden kan bli lägre än normalt.

De första skördetröskorna har siktats i fält. Här en liten, äldre modell. Lantmännen och Hushållningssällskapet befarar dock att skörden kan bli lägre än normalt.

Foto: Eva Klint Langland

Gotland2021-07-13 18:02

De första skördetröskorna har siktats i fält.

– Nu börjar det rulla på, säger Stefan Uddin som är växtodlingsrådgivare vid Hushållningssällskapet. 

Det har kommit rikligt med nederbörd och det har varit soligt och varmt. 

– Kärnorna har matats på och det ser bra ut, fortsätter Stefan Uddin.

Men han är ändå lite bekymrad för läget:

– Vi har rödsotvirus i höstsådden på sina håll. Det är ett virus som sprids av bladlöss och det leder till att det blir dvärgväxt på en del plantor.

Vid Lantmännen befarar man att den gotländska skörden kan bli lägre än normalt. Att snön låg länge under vintern gjorde att vissa fält drabbades av snömögel och fick sås om. Under den kalla våren utvecklades grödorna i lagom takt, men värmen och torkan i juni stressade grödornas utveckling.

− Som det ser ut just nu tror vi att grödorna på Gotland kommer att avkasta under normala nivåer, säger Tobias Wejde som är tillförordnad chef för Lantmännens region Öst.

När det gäller vallskörden ser det ganska bra ut.

– Vi har fått regn hela tiden och andraskörden ser ut att bli hyfsad. Vi kommer nog att få en tredjeskörd också om det inte blir extremväder, säger Stefan Uddin. 

Han kan också konstatera att rapsen ser bra ut, vilket kan ge ett tillskott i kassan för rapsodlarna. Rapspriserna är höga just nu. 

– Det lägger en bra grund för lantbrukarna, för priserna på insatsvaror, alltså drivmedel och handelsgödsel, har stuckit iväg nu under pandemin, säger Stefan Uddin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!