Årets största åskoväder på ingång

SMHI berättar om ett av årets största åskoväder på fastlandet, men som under kvällen och natten rör sig mot Gotland.

Ett av årets mest omfattande åskoväder rör sig nu sakta österut mot Gotland.

Ett av årets mest omfattande åskoväder rör sig nu sakta österut mot Gotland.

Foto: Kent Porter

Gotland2024-07-10 14:37

Aftonbladet rapporterar om 19 000 blixtnedslag på under tre timmar, och när Helagotland pratar med SMHI så verkar det som att ovädret sakta rör sig mot Gotland.

Det är blixtar och dunder på fastlandet, men hur ser det ut för Gotlands del?

– Prognosen pekar mot att det även på Gotland kan bli en del åska och blixtnedslag, men det är främst under senare delen av kvällen och under natten. Så en stund till klarar ni er, säger Linus Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Det område som väntas komma till oss ligger just nu över de västra delarna av Sverige och är enligt meteorologen rätt så kraftigt. 

– Vad jag har sett nu och under sommaren så är det här absolut ett av de mest omfattande åskovädren. Risken är att det kan bli en del åska och blixtar hos er, även om det har en tendens att avta något när det rör sig ut över vattnet.

Något tips till sjöfarare?

– Jag tycker absolut att man ska ta höjd för– och vara uppmärksam på att det är kraftiga skurar som rör sig runt Gotland, och åska i prognosen. 

Regnskurarna kan dröja sig kvar en bit in på torsdagen, för att lätta något och bli mer växlande molnighet under fredagen, enligt meteorologen.

– Men sen har vi ett nytt regnområde som rör sig in till lördag eftermiddag/kväll där det återigen kan bli lite kraftigare regnskurar och åska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!