Synd och skam på Bergmanveckan

Synd och skam är årets tema på Bergmanveckan. ”Jag tror att det är något alla kan relatera till”, säger Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancentrum.

Kasia Syty konstnärlig ledare för Bergmanveckan och Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancenter.

Kasia Syty konstnärlig ledare för Bergmanveckan och Cristina Jardim Ribeiro, verksamhetschef på Bergmancenter.

Foto: Anna Sandlin

Gotland2023-06-29 16:15

Just nu pågår den årliga Bergmanveckan, en sommarfestival som arrangeras av Stiftelsen Bergmancenter på Fårö och pågår 26-30 juni. Synd och skam är årets tema och den främsta anledningen till att det blev så, är att Ingmar Bergmans film "Sommaren med Monika" fyller 70 år. 

– Filmen var omtalad då för att vara syndig och skamlös. 70 år senare är det fortfarande en kontroversiell film och vi tyckte det var passande att titta på de senaste 70 åren och se vad som har hänt sedan dess, säger Kasia Syty konstnärlig ledare för Bergmanveckan. 

Cristina Jardim Ribeiro, berättar att samtidigt som de tog fram årets tema pågick protesterna i Iran. 22-åriga Masha Jina Amini greps i Teheran i september 2022 av den iranska sedlighetspolisen för att hennes hijab inte täckte tillräckligt av hennes hår. Hon avled några dagar senare, efter att hon uppges blivit misshandlad och därefter hamnat i koma. Händelsen skapade stora protester i landet men också i omvärlden.

– Protesterna i Iran handlade i allra högsta grad om vad som är syndigt och skamfullt uppifrån gällande att kontrollera kvinnor, vilket "Sommaren med Monika" också gör. Vi insåg att filmen fortfarande är kontroversiell 70 år senare. Vad får man göra som kvinna och vad får man inte göra?, säger Cristina Jardim Ribeiro. 

Årets program vrider och vänder på begreppen synd och skam. Det finns en mörkare baksida av synd och skam, men också en roligare och mer lustfylld sida. 

– Vi har haft intimitetskoordinatorer här som pratat om sitt yrke, haft filmvisningar och samtal efter en läsning av Bergmans mjukporrfilmsmanus och Bergman som pornograf, berättar Cristina Jardim Ribeiro. 

Kasia Syty menar att hon fått många nya insikter hittills under veckan. Under Bergmans konstnärskap var det mer gränslöst än vad det är nu. Man vågade vrida på filmkonstens regler och experimentera mer än i dag, när samhället är begränsat av det kommersiella. 

– Jag tror att det som har hänt sedan Bergman är att vi har blivit mer medvetna och är mer sexuellt frigjorda, men det kanske inte speglas i filmkonsten. I dag finns många andra tabun och andra saker man inte får göra, säger hon. 

– När vi gör den här tillbakablicken är det verkligen slående hur långsamt utvecklingen har gått, vi tar ett litet steg framåt men sen känns det som att man backar igen, säger Cristina Jardim Ribeiro. 

Innan veckan började fanns en oro hos arrangörerna att den äldre generationen inte skulle uppskatta årets tema. Den oron skulle visa sig vara i onödan. 

– Den äldre publiken är glada att vi lyfter dessa ämnen. Jag tror att synd och skam är något vi alla kan relatera till. Det märks att det är givande generationsmöten och det är dit vi vill att Bergmanveckan ska fortsätta, säger Cristina Jardim Ribeiro.

Ett annat orosmoment var att Almedalsveckan förlagts till samma vecka som Bergmanveckan, och att besökarna skulle bli färre.

– Jag är överväldigad av responsen hittills. Jag tror att det blivit positiva synergier med att det händer så mycket på Gotland denna vecka, det har varit jättemycket folk här, säger Kasia Syty. 

Generationsmötena är en stor del av veckan, men också mötena mellan etablerade filmskapare och unga konstnärer. Varje år har festivalen hedersgäster, i år är en av dem den amerikanska skådespelerskan Aubrey Plaza. 

– Vi brukar säga att det är en liten stor festival. Den är liten och intim och man står och dricker öl bredvid Aubrey Plaza, men det är stora gäster, stora teman och stora samtal som pågår, säger Cristina Jardim Ribeiro.

Aubrey Plaza har varit på Fårö under hela veckan och bland annat introducerat sin nya film "Emily the criminal" där hon spelar huvudrollen.

– Hon är ju ett stort Bergmanfan och har varit här och insupit så mycket Bergman hon bara kunnat. Det är så kul att någon från den nya generationen är så besatt av honom och verkligen står för den här förnyelsen som vi är ute efter och hur man kan sälja in Bergman till de yngre, säger Kasia Syty. 

Skådespelerskan fick i uppdrag att välja sin favoritfilm av Bergman och valde då "Sommarnattens leende". 

– Det Aubrey Plaza gör är att krossa den här fördomen om att Bergman ska kopplas ihop med något elitistiskt och svårt. ”Sommarnattens leende” är en rolig film och tar upp den ljusa sidan av Bergman. Hon visar att det finns många sidor i hans konstnärskap, säger Kasia Syty.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!